Fibrilace síní

Dobrý den, moje maminka, 73 let, již asi 10 let trpí občasnou fibrilací síní. Zpočátku byly záchvaty pouze zřídka, cca 1x za 2 roky, poslední rok se objevují stále častěji, tento měsíc již asi 4x. Zpočátku se do několika hodin navrátil sinusový rytmus sám, nyní maminka vždy čeká několik hodin a poté musí do nemocnice, kde ji farmakologicky upravují rytmus. Bere 3x denně Propanorm. V nemocnici se velmi divili, že maminka neužívá žádné léky na ředění krve a nasadili jí injekce, ze kterých poté přešla na Warfarin. Bohužel po Warfarinu dostala silnou alergickou reakci, byl změněn na Xerelto, ovšem opět následovala alergická reakce. Nyní tedy neužívá žádné léky na ředění krve. Na můj dotaz mi její kardiolog vysvětlil, že pokud fibrilace síní není stále a nyní má maminka sinusový rytmus, není třeba užívat žádné léky na ředění krve. Ale mně se to moc nezdá, vzhledem k tomu, že záchvaty arytmie se opakují čím dál častěji, opravdu není nutné užívat žádné tyto léky? Děkuji za radu.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, léky na ředění krve by měla brát. Otázkou je snášenlivost léků, jsou další alternativy. Nevím, zdali se jednalo o alergickou reakci nebo nesnášenlivost. Pokud jde o nesnášenlivost, mohou se přidat léky na žaludek, nevolnost atd. Neznám další choroby a léky, které maminka užívá. Rozhodnutí o podání léků na ředění krve se také posuzuje dle daného pacienta.

MUDr. Zbyněk Cejnar
MUDr. Zbyněk Cejnar

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: