Fontanela

mam doplnujici otazky Dobrý den,mému dítěti jsou 2M,narodil se s malou Velkou fontanelou asi 0,5x0,5 cm zatím je stejná ,ale také se bojím že zaroste dříve než je běžné,jaká je spodní hranice zarůstání,aby dítě bylo v pořádku,dr.říkala 9M,ještě se chci zeptat pokud by zarostla předčasně ,může být dítě v pořádku pokud švy nejsou srostlé?a hlavička poroste.Ještě jsem četla že dnes už se dá zarostlé švy rozrušovat a dítě se může dál vyvíjet,vím že to ještě není můj případ,ale bojím se ,aby nebylo dítě postižené,dr.se tváří jako když zaroste tak je to špatně,ale neřekla mi k tomu třeba že se to da řešit operací,tak se ptám zde.Jinak hlavička zatím roste dobře

Odpověď odborníka:

Dobrý den, důležité je, aby rostla hlavička dítěte. Pokud fontanela zaroste dříve než v 6 měsících věku dítěte a hlavička dále neroste, skutečně se přistupuje k operaci, kdy se rozrušují lebeční švy. Tam je potom předpoklad, že by mozek neměl dost místa se rozvíjet a tomu je nutné právě tímto výkonem zabránit. Pokud ale chlapečkovi hlavička roste, je vše v pořádku, stačí to sledovat a obvod hlavy mu pravidelně měřit. Hezký den

MUDr. Veronika Šabatová
MUDr. Veronika Šabatová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Pediatrická klinika Thomayerova nemocnice

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: