Gynekomastie ve 30?

Dobrý den. Obracím se na Vás s tímto dotazem: Asi před týdnem se mi nafouklo levé prso, respektive část prsního dvorce od bradavky nahoru. Pokud si lehnu a natáhnu ruku nad hlavu tak je dvorec rovný a nahmatám pod ním něco jako zatvrdlinu velkou cca 1,5 cm s jasnými přechody. Když jsem ve vodě nebo chladnějším prostředí, tak se dvorec jakoby vyfoukne a je jen mírně odlišný od druhého, v té chvíli nikde zatvrdlinu necítím a prsa vypadají zhruba stejně. Zatvrdlina je nebolestivá, jen tam cítím občas tlak a při větším zatlačení je velmi citlivá - je to nepříjemné. Asi půlrok zpět jsem vážil při svém věku 29 roků a výšce 173 cm pouze 50 kg - byl to setrvalý stav mnoho roků, rozhodl jsem se začít cvičit a zjistil jsem si, že málo jím (somatotyp ektomorf), takže jsem si zároveň koupil sacharidové a proteinové přípravky, chvíli jsem užíval i kreatin. Neužíval jsem žádná anabolika nebo zakázané látky. Během půlroku jsem přibral na 65 kg. Mám podezření na gynekomastii. Jen je zajímavé, že ta by měla proběhnout v pubertě nebo ve stáří. Je možné, že její vznik byl u mně vyvolaný náhlým přírůstkem hmotnosti? Je možné, že se díky tomu nějak rozhodili hormony? Bojím se teď, jestli se mám snažit ještě přibírat (chtěl bych tak do 70 kg) nebo radši zvolit dietu a chvíli počkat, co myslíte? Děkuji za info.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud se navýšila hmotnost díky svalové hmotě, tak gynekomastie není způsobena tím. Gynekomastie není nijak vázaná na věk, tudíž se může objevit kdykoliv. Doporučila bych vyhledat endokrinologa a měl by se udělat ultrazvuk prsou. Mějte se hezky.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: