Hemangim v pravém laloku jaterním

Dobrý den pane doktore,chtěla bych se Vás zeptat na hypoechoegnní ložisko 22 mm v pravém jaterním laloku. Jedná se o sono břicha z dubna 2012.Při sonu břicha z května 2008 byla zjištěna drobná cistička rovněž v pravém laloku o vel. 7 mm.Trošku se to zvětšilo.Mám užívat přípravky hodné na játra? Alkohol nepiji, nekouřím, jím dietně.Děkuji předem za Vaši odpověď a jsme s pozdravem.

Odpověď odborníka:

Je dobře, že dodržujete zásady správné životosprávy, bohužel jimi příliš hemangiom ovlivnit nelze. Ani přípravky na játra zde nejsou platné - pomohou jen při zhoršení jaterní funkce, což zřejmě není Váš případ. Pravděpodobně Vás čekají pravidelné ultrazvukové kontroly, pokud by hemangiom rostl (jde o nezhoubný útvar), pošle Vás lékař na vyšetření počítačovou tomografií (CT) nebo magnetickou rezonancí (MR). Při lokálních komplikacích (tlaky a bolestivost v pravém podžebří) se provádí např. superselektivní embolizace, tj. uzavření přívodné tepny (tomuto výkonu, který není vždy vhodný nebo proveditelný, předchází vždy podrobné vyšetření se zobrazením cév), případně chirurgický výkon.

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+12 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: