Herpes virus

Dobry den mila Mudr. Muller, V nemocnici mi povedeli diagnosa herpes virus genitalii. Rada bych vam poslala fotografii, ale neznamo proc nelze odeslat. Jednoduse, bile vodnate vridky v oblasti genitalii, spise konecniku, ale i ve spodni casti vaginy. Z pocatku jsem myslela, ze jsou to hemeroidy neb jsem se nemohla v klidu bezbolestne vyprazdnit a jako by mi vylezal konecnik ven. Sla jsem k lekari na druhy den, dal to pod mikroskop a rekl ze to neni infekcni, ze jsem se asi zaparila (jezdim na kole). Nic mi na to nedal. Na druhy den se to rozlezlo a opravdu to reze jako ziletky, ted uz i pri moceni, jen z vnejsku, vnitrek je v poradku. Koupila jsem si cipky na hemeroidy a aplikovala je jeden den a pul dne, nic se nezmenilo. Prominte, zacalo to v pondeli rano, v nedeli jsem byla na dlouhe trihodinove prochazce a potom na kole, bylo horko. V utery rano jsem sla k lekari, ten mi nepomohl. V patek jsem sla k jinemu lekari a ta mi rekla diagnosa herpes virus a pry se s tim neda nic delat, dala mi tri instillagel abych se mohla vyprazdnit, jinak mi pry nemuze pomoci,od odpoledne jsem citila velmi silne vibrace v nohou a spatne se mi chodilo, spatne jsem spala, trnuly mi nohy, vzala jsem si dva ibuprofeny 200 a rano jsem se probudila v poradku. Po snidani, okolo 11 me zacala bolet silne hlava, ted je 20:00 bolest nepresla i kdyz jsem si vzala dva paracetamol 500, po asi 4-5 hodinach. Mam zdurela trisla, krk a silnou pichlavou bolest v hlave, jsem precitlivela na svetlo a celkove mam pocit teploty, ne horecky. Omlovam se co ted reknu, ale nasla jsem doma antibiotika, nepouzita, uplne nova augmentin625mg a vzala jsem si prvni prasek. Bojim se protoze odletam zitra na slunecnou dovolenou s kamaradkou a budeme spolu na pokoji. Uz mi nejde ani o to jak mi je, jak spis mam strach, ze ji nakazim. Poradila by jste mi prosim jestli je tu opravdu velike riziko nakazy? Dodrzuji prisnou cistotu, nepouzivam toaletni papir abych puchyrky nedrazdila, ale hned se sprchuji, jen vodou abych nedrazdila puchyrky, obcas pouziji intimni gel abych si byla jista, ze jsem opravdu cista. Pouzivam vlhke desinfekcni ubrousky na toaletni prkynko a davam si pozor na rucnik. Muzu delat vic, nebo si mam radeji poridit svuj pokoj a nebo dovolenou uplne zrusit? Muzete mi jeste prosim rict jak asi dlouho trva toto onemocneni? A priteli jsem o tom rekla, pujde na testy v utery. Dekuji moc za odpoved. S pozdravem Iva Obrazky vam muzu popripade poslat na email, opravdu mi to tady nejde otevrit. Dekuji za pochopeni.

Odpověď odborníka:

Milá Ivo, pokud máte herpes genitalis, tak je to virové onemocnění, tudíž na něj nezaberou antibiotika. Užíváním antibiotik si spíše uškodíte, protože vyhubí i dobré bakterie, které máme ve střevě a v pochvě a můžete mít pak střevní potíže a kvasinkovou infekci pochvy, co by vám vůbec nepomohlo. Herpes se vyznačuje silnou bolestí v místě rozsevu puchýřků. Puchýřky jsou vodnaté, obsah je buď čirý, nebo mírně nažloutlý a při doznívání infekce se udělá na povrchu rozsevu pevný strup. Většinou je bolest natolik silná, že žena chodí jen s obtížemi, proto mám určité pochyby o tom že máte herpetickou infekci, jelikož jste byla schopná procházky a zejména jízdě na kole. Může se jednat jak o zapaření, nebo nadměrné podráždění kůže v intimních partiích, pokud se holíte, tak se může jednat i o zánět folikulů chloupků, nebo jiný kožní problém. Pro úlevu můžete použít tea tree olej, který několikrát denně aplikujte na celou postiženou oblast. Je jednak protizánětlivý a také hojivý, vysušuje puchýřky a urychluje tvorbu strupu. Také pomáhá držet postižené místo v suchu a hodně větrat. Další příznaky co popisujete jsou typické chřipkové příznaky, které mohou souviset s kožním problémem v intimních partiích, ale nemusí. U herpetické infekce je určité riziko encefalitidy, t.j. mozkového zánětu, který nelze brát na lehkou váhu. Pokud by jste se do rána necítila lépe, tak vám bohužel dovolenou nemohu doporučit, zejména pokud by se objevila horečka a doporučím neprodleně vyhledat lékařskou pomoc Pokud vám bude lépe, neobjeví se horečka a pojedete k moři, tak by bylo dobré se koupat bez plavek a když v plavkách, tak hned převléci do suchého prádla. I pokud by se jednalo o herpes, který se silně infekční, tak stačí opatření co už děláte. Nevím, zda vám lékař dělal přímo na herpes nějaké testy - stěry, či serologii z krve, aby bylo jasné, že se jedná o toto onemocnění. Při léčbě herpesu lze totiž použít stejné přípravky jako na herpes rtu - Zovirax, Herpesin apod., takže si je můžete v lékárně obstarat, ale pomáhají zejména v začátku oněmocnění do doby než se vytvoří puchýřky. Přeji hodně sil a ať je vám brzo lépe.

MUDr. Barbora Müller
MUDr. Barbora Müller

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Nemocnice Ostrov

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: