Hormon pht

Dobrý den pane doktore, prosím o radu mám mírně zvýšený hormon příštítných tělísek S-PTH 8,64. Jinak další odběry v normě sSodík 139, Draslík 4,2, Chloridy 106, Vápník 2,36, Fosfor anorgn 0,98. Ths 2,05- 4/ 2015 2,38. T4 volný 12,65 4/2015 11,42, Anti TPO 0,3, Anti TG 0,9. ANA++,Ena neg. Anti-CCP 6,1. Pociťuji žízeň a častější močení. Nyní zánět příušní žlázy- cca 4 měsíce- sondáž bílých chuchvalců. Začal po operaci s krkem 2015- papilom levého patrového obloku. Sjogrenův syndrom nepotvrzen- sicca syndrom, lékař nevylučuje směr k SS.V březnu nově odběry Ana a Ena.Osmolalita S mmol/kg 285, Osmolalita U mmol/ kg-308 v laboratoři jsem uvádělala čas v 3 30. Jaké vyšetření bych měla ještě podstoupit při hodnotě mírně zvýšeném PHt? Sono ŠŽ-štítnice se zobrazuje symetricky, je difuzně zvětšena, trachea ve střední čáře, lehká nehomogenita a hypoechogenita parenchymu štítné žlázy, volum 19,4 ml, patologické uzliny nezobrazuji, příštítná tělíska nezv. Zá. obraz autoim. thyreoiditidy.Odběry toto nepotvrzují. Budu mít tyto odběry:znovu na Osmolalitu moče od 20h nebudu pít,kortizol čas 8 00, IGF-I. Matka má sníženou fukci štítné žlázy a sarkoidózu. Pane doktore prosím o vysvětlení biopsie jícnu: I. distal. jícen 1-fragment sliznice krytý na povrchu dlaždicobuněčným vrstevnatým, lehce akantonicky zbytnělým epitelem. Navíc je zde zřetelná elongance papil, ve kterých nacházíme lehce zvýšenou smíšeně zánětlivou celulizaci. Vyšetření na H.P. neprovedeno. Vlákna kvasinek neprokázána. 2- frakment z oblasti přechodu dlaždicobuněčného a cylindrického( charakteru cardie) epitelu se střední chronickou zánětlivou infiltrací ve slizničním pojivu. metaplazii(pohárkové buňky) nenacházím ani po obarvení alciánovou modří. V dlaždicobuněčném epitelu zastiženy refluxní změny II.stupně.Vlakna kvasinek neprokázány. Závěr:nález odpovídá refluxním změnám II.stupně. Známky Barrettovské sliznice nenacházím. II.horní jícen Frakment sliznice jícnu krytý vrstevnatým dlždicobuněčným nerohovějícím epitelem se známkami lehce zvýšeného regenerativního úsilí. Stroma je edematózní, lehce zvýšena převážně chronicky zánětlivě infiltrované a papoly jsou pouze lehce elongované. Intraepiteliální eosinofily nezastiženy. Známky mikroskopické esofagitídy nenacházím. Mám doporučnou operaci laparofundoplikaci, ale váhám. Boipsie žaludku:Částice žaludečníantrální sliznice s obrazem mírné chronické neaktivní gastritidy. průkaz Helicobacter pylori: negativní. Vyštrření Hltanu:patrné granulace zadní strany stěny hltanu, zarudlé arytenoidy. Histologie málé sž: Dvě pružné částice průměru 5 mm, zpracoványkompletně. Histologicky nalézáme excize, kryté dlaždicovým vrstveným nerohovějícím epitelem, pod kterým v prokrváceném stomatu zastižené malé slinné žlázky, s pouze fokálním lehkým chronickým intersticiálním zánětlivým infiltrátem. Necítím se dobře, únava, slabost, astma, alergik, migény, nedoslýchavost... Praktik můj zdrav. stav neřeší. Pane doktore je možné vyléčit chronické záněty v těle? jJé protizánětlivé přípravky by jste mi doporučil. Piji čaje šalvěj, heřmánek řepík, topolovka květ řezaná. Děkuji

Odpověď odborníka:

Vážená paní Zuzano, zvýšená koncentrace parathormonu může být např. projevem chronického onemocnění ledvin. Podle výsledků EGDS se jedná o refluxní chorobu, bez přítomnosti H. pylori. Doporučuji Vám vyčkat výsledků kontrolních vyšetření, případně změnit praktického lékaře. S pozdravem, MH.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: