Hormonální antikoncepce vs. nitroděložní tělísko?

Dobrý den, je mi 19 let a 3 roky užívám HA Regulon, mám ale neustále bolestivou menstruaci spojenou s depresemi, špatnou náladou, bývám buď přecitlivělá nebo podrážděná.. hlavně během menstruace + - pár dní před i po ní.. ale strašné výkyvy nálad mám i během užívání pilulek.. dřív jsem až takové problémy neměla.. v diskuzích jsem si našla, že podobné problémy mají i některé jiné dívky, tak by mohlo být možné, že je to vlivem hormonů? hledala jsem proto jinou alternativu.. a narazila jsem na nitroděložní tělísko.. chtěla bych se zeptat, co by pro mě bylo lepší, jestli změnit antikoncepci, nebo jestli existuje nějaké tělísko, které je snad šetrnější k mladým dívkám nebo tak něco.. dočetla jsem se, že jsou pak časté záněty dělohy a může to vést k neplodnosti.. tak jestli je i nějaké vhodné pro mladé.. popřípadě jaké.. Moc děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Lucko, vzhledem k tomu, že potíže máte zejména při menstruaci, myslím, že nejlepší řešení by pro Vás bylo kontinuální užívání antikoncepce. To znamená užívání antikoncepčních tablet bez pauz, tak, abyste nemenstruovala. Tohoto postupu se obávat nemusíte, nemenstruování není nijak pro organismus škodlivé, ba naopak v některých aspektech výhodné.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-7 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: