Hypotyreoza-tsh v normě

Dobrý den, je možné trpět hypotyreozou i při normálních hodnotách TSH? Podle krevních testů mám TSH 1,53, ale fT4 jen 10,6 (pod normou). Trápí mně příznaky snížené funkce (deprese a únava, problémy shodit váhu), ale všude čtu, že TSH je u hypotyreozy zvýšené. Je to pravda nebo je možné trpět touto chorobou i přes TSH v normě? A dá se můj stav nějak léčit? Pro úplnost uvádím, že se stravuji zdravě podle jídelníčku sestaveného od výživové poradkyně, nejsem po nemoci, ve stresu a ani se fyzicky nepřepínám. Děkuji za Vaši odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, slečno Báro. Problematika je trochu složitější a existují i tzv. "centrální" hypothyreosy, kdy je vztah TSH a fT4 složitější. Vámi udávané hodnoty ale spíše neukazují ani na tuto eventualitu, takže je spíše třeba zhodnotit, zda potíže nejsou dány úplně něčím jiným. Na postupu příslušného dovyšetření se domluvíte s praktickým lékařem.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: