Iugr?

Dobrý den, prosím o radu. Dnes mě obvodní gynekolog po uzt vyšetření odeslal do rizikové poradny (termín za 11 dní). Jsem těhotná podle UZT ve 12 tt 32+0, dle PM 31+1. Jedná se o druhé těhotenství (dcera 3180g/49cm). V podstatě mi nic nevysvětlil, pouze, že miminko je malé, průtoky placentou hraniční a mám už dále docházet tam. Teď jsem z toho všeho zcela v šoku a nevím co dál dělat, jestli urychlit termín v rizik. poradně nebo čekat. Ve zprávě mám toto : Euhydramnion, placenta na ZS, retroplac bnp, BPD 28+3, HC 29+4, AC 27+6, RI 0,79 a PI 1,62. Je nález vážný, jaké jsou rizika pro miminko? Jaký je možný další postup? Děkuji

Odpověď odborníka:

Podle měření by se mohlo jednat o Intra Uterine Growth Restriction. Dochází k tomu, že je miminko váhově menší, než by odpovídalo týdnu těhotenství. IUGR může být jednak symetrická, kdy je miminko menší, ale ve všech parametrech stejně, a asymetrická, kdy je menší obvod břicha oproti zbytku těla - objevuje se většinou až ve 3. trimestru těhotenství. V každém případě je ale snaha dokončit 34 týden gravidity takže vyčkejte těch 11 dní do rizikové poradny rizika zde jsou četnější vedení porodu porodu císařským řezem, nedostatečného zásobení plodu kyslíkem, nízká hladina cukru v krvi plodu, vyšší riziko poruchy vývoje pohybových a duševních schopnost. Příjemný den

MUDr. Jan Sládeček
MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologická ambulance, POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: