Jak by se ortoped rozhodl postupovat u pacienta, který neslape na jednu špičku

přesněji se jedná o 16 měsíční batole, které nemůže kvůli jedné nozce začít chodit. Jednou nohou doslapuje, druhou stále jen po špičce. Za ruce chodí, ale jen chvíli. Lozi po čtyřech nebo jen po kolenach. nozka je méně ohebna , na 90 stupňů se chodidlo neohne (skoro). Řřešíme to zatím přes neurology, aby se na to přišlo. Jinak je zdravý.

Odpověď odborníka:

Jedná se o velmi speciální otázku. Dítě je ve velmi bouřlivém vývoji. Teprve nyní se vytváří stereotypy pohybu a chůze, formuje se tvar nožiček, tedy chodidla, jejich funkce. Ortoped musí zhodnotit a to i dalšími než klinickými vyšetřeními, zda se nejedná o anatomickou poruchu, to je základ, zhodnotit hybnost kolínek a hlezenných kloubů. K tomu spolupráce neurologa je na místě, i ten z tohoto hledika hodnotí vznikající stereotyp chůze. Dětský fyzioterapeut přispívá pohybovou léčbou k tomuto úsilí. Spoluprací všech se léčba provádí a to výdy velmi individuálně po vyšetření malého pacienta.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: