Jak předejít spondylyoze a přitom zůstat aktivní

Dobrý den, prosím o překlad: protruze plotének v etáži L 4/5 a L5/S1, bez patrného útlaku míšních kořenů. Spondylartosa L5/S1, oslabení isthmu vlevo, nelze vyloučit vývoj směrem k SPONDYLYÓZE Chtěla bych říct, že posiluju a z toho se mám na ni podezření, ale s posilováním přestat nemůžu, ale jsem si vědoma, pokud ji nechci mít, že musím cviky omezit. Jak tomu můžu předejít?a navrátit se do "původního stavu" je nutné uplně přestat posilovat, nebo například bezpečné cviky a cvičení na storjích namísto čínek nevadí? Bude dobré zařadit třeba cviky na bederní páteř?Zpraví se to posílením bederních svalů, nebo klidem?Prosím o pomoc, posilování je můj život a toto bylo nejhorší zjištění v mém životě.

Odpověď odborníka:

Změna konfigurace meziobratlové púloténky která mění tvar vytlačováním ke kanálu páteřnímu bez porušení svého v podstatě pouzdra. Degenerativní změny v oblasti meziobratlové plloténky mezi posledním bederním obratlem a kostí křížovou. Je třeba zabránit jednostrannému přetížení pateře. Velmi bych doporučil vyšetření, pohybovou a fyzikální léčbu na rehabilitacfi a tam i instruktáž. Mladá pateř pod 20 let je dosud v chrupavčité části skeletu jen dozrávající a vyžaduje postupný přístup k zatížení. Instruktáž pro další pohybovou aktivitu a to u ortopeda, rehabilitačního lékaře a fyzioterapeuta bude ve vašem věku nepochybně velmi užitečná.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: