Jak zabránit recidivě herpes genitalis?

Přeji dobrý den, paní doktorko. Zhruba týden se léčím s primoinfekcí herpes genitalis. Rozsah a bolesti byly obrovské, zcela mě to vyřadilo z běžného provozu. Používám tablety a krém Herpesin. Již se mi ulevilo. Při představě, že bych měla tyto bolesti ještě někde prožít, je mi špatně. Proto bych se chtěla zeptat, jakou máte zkušenost s užíváním Lysinu tablet. Na internetu jsou na to spíše samé kladné recenze, ale ty se týkají převážně oparu na rtu. Ještě bych se chtěla zeptat, jaká je pravděpodobnost, že když zrovna nebudu mít žádné viditelné projevy (otok, pupínky) , tak nakazím svého potenciálního nového partnera virem? Když budu jakoby zcela zdravá, může se nakazit například sekretem při orálním sexu nebo při sexu vaginálním bez kondomu? Děkuji za odpověď. Mám z toho obavu, abych herpes nešířila dál. S pozdravem a přáním pěkného dne, N.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, viry způsobující opary na rtu a na genitálu jsou si blízké, účinnost by měla být obdobná. Sama nemám žádnou zkušenost s těmito tabletami. Primoinfekce obvykle mívá daleko bouřlivější průběh než další výsev puchýřků, takový průběh už by se neměl opakovat. V období bez výsevu puchýřků infekční nejste. Hezký den. M.H.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: