Je člověk nakažlivý když bere čtvrté antibiotika?

Dobrý den. Měla bych na vás takový dotaz. Chodím ke své kosmetičce která bere antibiotika už týden, protože prý měla nějaké velké horečky a veliký suchý dráždivý kašel a prý jí doktorka našla nějaký nález v krku a prý na plicích a říkala mi,že to je něco jako chlamídie. Za dva dny na to jsem začala hrozně kašlat a mám strach abych se od ní nenakazila. Myslela jsem si,že je člověk co bere antibiotika nenakažlivý. Ale ona byla po antibiotikach cela osypaná a tak nevím zda jí vůbec zabíraly a ona není nosičem.Jsem totiž hrozně náchylná na nemoci. Marodila jsem s chřipkou už v prosinci a nerada bych ulehla znovu a ještě s nějakou bakterii. Předem děkuji za odpověď. S pozdravem Šárka

Odpověď odborníka:

Dobrý den, je klidně možné, že jste se nakazila, zvláště pokud nakažený člověk kašle.... pokud někdo bere antibiotika, měl by být po celou dobu "izolován doma", protože riziko nakažení je v případně bakteriálních infekcí ještě minimálně 3-4 dny po nasazení správných antibiotik (také je možné, je na nasazená antibiotika byla bakterie necitlivá)... Navíc pokud se nejedná o bakterii, ale o viry, případně třeba tuberkulozu (to Vás nechci strašit, ale možné je vše), tak antibiotika na tento typ onemocnění nezaberou.

MUDr. Vendula Bartáková
MUDr. Vendula Bartáková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Postgraduální studium na Ústavu patologické fyziologie LF MU

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: