Je možné nezlepšení štítné žlázy při dlouhodobé léčbě?

Dobrý den, je mi 19 let a už cca 6 let se léčím s hypofunkcí štítné žlázy v autoimunitní formě. Jsem pravidelně sledována a skutečně beru léky pravidelně. Z dávky Letroxu 25 jsem se postupně dostala k nynější dávce 150 každý den. Za celou dobu léčby nevidím žádný rozdíl v tom, jak se cítím, únava pořád stejná, deprese, suchá kůže, vlasy, nehty. Už jsem z toho zoufalá, velmi to omezuje celý můj život. Chtěla bych vědět, zda je možné, aby se tak dlouho nenašla odpovídající hodnota hormonů, kterou potřebuji, nebo jestli mám hledat problémy jinde, ačkoliv všechny ostatní krevní testy jsou v pořádku. Případně jaké doplnky stravy by mi mohly pomoci. Moc děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, dávku hormonů štítné žlázy standardně upravujeme dla laboratorních hodnot TSH a fT4. Samozřejmě, důležité jsou i potíže pacienta, nicměné, hodně pacientů hormonální změny v krvi nevnímá. Na druhou stranu, právě hormonální hladiny v krvi jsou ty, které mohou způsobovat různé metabolické a jiné komplikace. Pokud máte na této léčbě normální hormonální hladiny a přesto tyto obtíže, hledala bych opravdu příčinu jinde (vlasy, nehty, kůže na kožním, deprese u pychiatra). Pokud se ale nedaří dosáhnout vhodné cílové hladiny TSH a fT4, problém může být např. ve špatném vstřebávání léku, což se dá částečně vyšetřit. Běžně je dostupné stanovení protilátek proti sliznici tenkého střeva (konkr. pro diagnózu celiakie), nebo pak přímo testy na vstřebávání hormonů štítné žlázy se stanovením hladin hormonů v krvi v jistých časových intervalech po požití léku. Držím palce.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: