Kojení

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat jak šetrně přestat kojit. Synovi budou za měsíc 2 roky a na kojení je závislý,samozřejmě,že jinak jí normálně všechno,ale přes den musí pořád dudat nebo jak se mu třeba něco málo stane,že se třeba bouchne nebo něco,už strašně brečí a chce dudat,v noci se samozřejmě pořád budí. Mám starch aby mu to nějak po psychické stránce neublížilo a vůbec nevím jak to udělat abych ho to odnaučila. Moc děkuju za pomoc

Odpověď odborníka:

Milá Lucko, otázkou je jak jste na odstavení připravená vy. Ve 2 letech už dítě chápe, že určitých věci, které ho nějakým způsobem uklidňují lze dosáhnout tím, že si je vynutí. Chce to neustále dokola trpělivě vysvětlovat, ale nepolevit. I ve 2 letech věku je kojení přínosem, proto je to jen na vás, zda budete chtít opravdu kojení ukončit, po psychické stránce mu kojením nijak neublížíte. Mohla by jste ale omezit kojení v určitých situacích. Třeba místo kojení po bouchnutí držet pevně v náručí a zase se snažit vysvětlovat a uklidňovat slovně a ne prsem - pofoukat, dát studený obklad (zabírá to hlavně pokud je to polštářek s dětským potivem co se dá uložit do ledničky), odvézt pozornost jinam, nereagovat s panikou na lehké bouchnutí a pod. Noční kojení v tomto věku bych už také omezila, případně zastavila celkem. I pro dítě je náročné se budit a usnínat jen u prsu. Někdy pomáhá spát v jiné místnosti a zase pořád vysvětlovat, že v noci už se nepapá a snažit se uklidnit dítě jiným způsobem (dudlík, zpívání, objetí, a pod) a postupně se od nočního kojení odnaučí. Nevím, zda má syn dudlík, ale pokud chce pořád dudlat, tak lze zatím nahradit prso dudlíkem a pak i ten postupně odnaučit a zaujat ho ve dne jinou činností tak, aby si pořád nehledal uspokojení v dudlání. Pokud dudlík má, tak třeba můžete při hraní společně odložit dudlík na nějaké dostupné místo, může ho mít klidně v dosahu a jak si ho vezme, tak po chvilce zase společně odložit na to samé místo. Postupně interval prodlužovat a nakonec nabízet ať si dudlík odloží sám. Důležité při odstavování je dítěti nebrat prso hned a radikálně, ale postupně a nabídnout mu jinou alternativu k pocitu jistoty.

MUDr. Barbora Müller
MUDr. Barbora Müller

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Nemocnice Ostrov

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: