Kolonoskopie

Dobrý den Už přes rok trpím zácpou. Chodím na stolici jenom 1 až 2 krát týdně, víc to nejde, a to se mi většinou podaří jít jenom tehdy, když jsem ve velkém stresu, a to mám pak průjem. Takže zácpa se střídá s průjmem. Životosprávu mám v pořádku. Zkoušela jsem čípky, ty nezabírají vůbec, pak Laktulozu, ale po té jsem měla velkou plynatost, takže jsem ji musela přestat užívat. Jediné, co trochu zabralo je zaječická minerálka, ale po té jsem měla vždy průjem. Chtěla jsem se zeptat, jestli se při těchto potížích, co mám, dělá kolonoskopie? ( PS: ještě je možné, že příčinou mé zácpy mohou být psychiatrické léky, které užívám, ale beru jich víc, takže by se asi obtížně zjišťovalo, který lék to způsobuje, protože u každého z nich, co beru, je v příbalovém letáku napsáno, že může způsobovat zácpu.) Moc děkuji za odpověď Iveta

Odpověď odborníka:

Zácpa není obvyklou indikací ke koloskopii. Toto vyšetření je na místě, pokud je podezření např. na zúžení střeva nebo na nějakou překážku. Doporučuji: zbytkovou potravu s balastními látkami (např. zelenina, tmavý chléb, měkkou stravu, jogurty, mléčné nápoje, ovocné šťávy), dostatečný pohyb, vypít aspoň 3 litry tekutin denně, vynechat čokoládu a kouření (je-li to Váš případ). Případně se poraďte s psychiatrem, zda by Vám nemohl změnit léky. Např. některá starší antidepresíva vyvolávají zácpu, novější léky ze skupiny SSRI zase naopak mohou činnost střev podpořit. Pokud Vám ani toto nepomůže, obraťte se na specialistu - gastroenterologa.

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x