Kortizol a jeho souvislosti

Ráda bych věděla jestli může být souvislost mezi zvýšenou hladinou kortizolu (1200) a bilirubinem (30), taktéž zvýšeným. Byla jsem již u dvou endokrinologů.. avšak oba mi řekli že mé tělo je tzv. ve stresu a že s tím kortizolem se nedá nic dělat.. bilirubin se po dietě dostal do normállních hodnot. Ale ráda bych věděla jestli je možné nějak snížit hladinu kortizolu. Někde jsem se totiž dočetla že má hodně společného s obezitou, a s tím že lidé nemůžou zhubnout, ppř jsou unavení. Děkuji za odpověd

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud máte vysokou hladinu kortizolu, může to být známka zvýšené funkce nadledvin, tzv. Cushingova syndromu, a tedy by se tedy měly nadledviny podrobněji vyšetřit. Jedná se o nemoc s celým souborem příznaků počínaje obezitou s hromaděním tuku v oblasti trupu (ale není pravidlo) a štíhlými končetinami, svalovou slabostí, kožními příznaky...atd. Příznaků je na stránku, ale ne všechny se pravidelně objevují. Hladinu kortizolu může ale také zvyšovat třeba hormonální antikoncepce. Hezký večer

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: