Kožní problémy

7.11. mi byl odstraměn basaliom o vel.cca 2mm u kořene nosu. Hist.multicentr.basaliom nedosahuje okrajů. Prosím o vysvětlení pojmu nedosahuje okrajů. V posleních 3 týdnech se mi objevil na nose, nad horním i pod dolním rtem malý červený pupínek, který následně praskne, vytvorí se stroupek, který po odpadnutí zanecha růžovou jizvičku vel.1mm Na nose se mi oblevily 3 vedle sebe a slily se ve větší puchýřek a jizvička je o něco větší. Prosím ,co by to mohlo být a může to mít souvislost s předcházejícím kožním nádorem -basaliomem. Mám obavy jestli se tak neprojevuje rakovina kůže. Děkuji za odpověď a přeji pěkné dny. Marie

Odpověď odborníka:

Basaliom je zhoubný kožní nádor, ale při kompletním odstranění se považuje za vyléčený a nemusíte se tudíž obávat žádných dalších komplikací ( metastáz). To, že nedosahuje okrajů excize, znamená, že byl odstraněn celý ( to je vpořádku). Nicméně i po kompletním odstranění basaliomu je třeba chodit na pravidelné kontroly s jizvou a zkontrolovat i kůži na dalších místech, protože někdy se s přibývajícím věkem mohou objevovat další ( nezávisle na původním nádoru). Ty "pupínky" v obličeji pravděpodobně nejsou nic nebezpečného a s basaliomem nesouvisí.

MUDr. Eva Dogoši
MUDr. Eva Dogoši

Specializace: Dermatovenerologie
Pracoviště: Soukromá kožní ambulance

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: