Krevní testy - vysoké crp...

Dobrý den, před chvílí jsem vám psala ohledně syna, který nyní leží v nemocnici a lékaři nevědí, co mu je. ( snad si budete pamatovat můj předchozí dotaz - syn se narodil s vvv ledvina funkční na 37%...... snad ten můj dotaz podle toho poznáte). Ještě bych chtěla doplnit, že v krku není nnic vidět, stěr z krku v pořádku, z konečníku mu stěr nebrali - prý by to bylo zbytečné, že už by tam být ani nic nemuselo, kdyby tam něco bylo, když měl ty horečky, žádná rýma, ani kašel. Břicho ho od druhého dne pobytu již nebolí.... prostě na pohled "zdravé dítě", jen ty neustále rostoucí parametry CRP. Kdyby jsme nešli na pohotovost (byl večer a pátek, tak už dětská dr neorinovala), tak by mu dětská dala antibiotika, ale vážně toto nás ničí, že ho nijak neléí, vždyť přeci, když má v těle něco, co mu neustále tedy zvyšuje CRP dál a dál, tak existují nějaké širokospektré antibiotika, i když nevědí, kde ten zánět je, teda aspoň si to myslíme. Jsme z toho opravdu zoufalý. Člověk už opravdu neví, co si má o takovémto postupu myslet, jestli raději nezajet 200km do Prahy nebo já nevím, ale toto se nám vůbec nelíbí - ležet tam, brát krev pořád na to stejné a stejně nic nezjistí. Podle mě, jako lajka (matky), když ho nijak ničím neléčí, tak snad ani nemůžou klesat hodnoty v krvi, to je pak jasné, že mu to bude pořád stoupat ne? Sama se infekce asi nevyléčí, jinak by potom nikdo nemusel navštěvovat lékaře a užívat léky, kdyby to tak bylo. Nezlobte se, že to tak píšu, ale opravdu už máme docela strach :( Zdravím. Martina

Odpověď odborníka:

Dobrý den, dotaz byl ke mě přesunut od předchozí paní doktorky, navážu na už napsané. Především bych Vás chtěl uklidnit - samotná hodnota CRP 75 není jinak "dramaticky" vysoká a jak už napsala kolegyně, nemusí být nutně způsobena bakteriálním onemocněním. V tomto směru se mi postup lékařů, kteří nechtějí "naslepo" nasazovat antibiotika, jeví jako rozumný, zvláště pokud mají lékaři k dispozici ostatní laboratorní výsledky a celkový stav syna se zlepšuje. V propuštění do domácí péče bych proto rovněž neviděl problém. Nejdůležitější je stav dítěte, nikoliv laboratorní hodnoty. Dá se předpokládat, že v další kontrole již CRP klesne. Ovšem podle popisu synových příznaků bych stejně jako kolegyně považoval za vhodné uvážit možnost, že problém je dán infekcí nervového systému (a zvážit proto provedení lumbální punkce. Předpokládám ale, že na to bylo pomýšleno a opět vzhledem k celkovému zlepšení a ústupu horečky se kolegové rozhodli od tohoto nepříjemného zákroku ustoupit. Důvěřujte prosím lékařům ve Vaší nemocnici a určitě se nikam k dalšímu ošetření nebo vyšetření nevydávejte sami. Chápu, že máte velké obavy, ale chtěl bych říci, že je v dané situaci především nutné komunikovat s ošetřujícími lékaři - je na nich, aby Vám podrobně vysvětlili proč postupují tak, jak postupují a nebojte se jich zeptat na jakoukoliv otázku včetně toho, zda není vhodná léčba nebo vyšetření na nějakém specializovanějším pracovišti - od toho, aby Vám na Vaše dotazy odpověděli, tam lékaři jsou. Držím palce, ať vše dopadne v pořádku.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+10 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: