Krvácení mimo cyklus

Dobrý den paní doktorko, již pátým rokem mám problém s krvácením mimo cyklus. Začalo to v období maturity, kdy jsem byla ve velkém stresu, změnila antikoncepci a brala různé doplňky stravy na podporu paměti. Před třemi lety jsem byla svým gynekologem poslána na vyšetření k Apolináři, kde mi dělali hormonální profil (usuzuji sama z odběru krve ve dvou fázích cyklu a k pozdějšímu vyjádření pana doktora) a bylo mi řečeno, že je to způsobeno takzvaným "žlutým hormonem", kterého mám méně a že to způsobuje anovulačními cykly. Zeptala jsem se, zda mohu otěhotnět a bylo mi řečeno, že mohu, ale že to bude chvíli trvat. S touto odpovědí jsem se spokojila, nad těhotenstvím jsem ještě neuvažovala. Během těch pěti let jsem chvílemi brala antikoncepci, i ji vysadila a krvácela jsem v obou případech. Teď zpětně vidím, že jsem krvácela vždy v době ovulace a někdy krvácení po pár dnech ustalo, jindy trvalo až do samotné menstruace. Na konci března jsem otěhotněla. Těhotenství bohužel nedopadlo, jednalo se o zamlklý potrat, před třemi týdny jsem byla na revizi. Chci se zeptat, zda to nemohlo být způsobeno právě tím "žlutým hormonem", předpokládám progesteronem? Vím, že potratit může i naprosto zdravá žena, ale ráda bych minimalizovala možnost, že se mi to stane zase, kdybych měla nějaký hormonální problém. Mohla bych vůbec ovulovat a otěhotnět, kdybych měla málo progesteronu? Bývala jsem sledována na endokrinologii z důvodu štítné žlázy, všechny výsledky byly v pořádku a paní doktorka mi řekla, abych přišla, až otěhotním. Bohužel jsem to nestihla. K paní doktorce jsem se objednala na vyšetření příští týden. Moje gynekoložka mě po potratu na žádné hormonální vyšetření neposlala, prý, když jsem otěhotněla a ovulovala, neřešila by to. Pouze v případě, že příští těhotenství skončí také potratem. Ráda bych se tomu však vyvarovala, protože to nebylo a stále není psychicky jednoduché. Také jsem sledována v COP, mám HPV viry na děložním čípku, ale jsem dvakrát do roka sledována (cytologie i biopsie) a dosud je vše v pořádku. Je tedy možné, abych ovulovala, otěhotněla a miminko donosila, kdybych měla problém s progesteronem? Nebo můžeme hledat problém jinde? Moc děkuji, hezký den.

Odpověď odborníka:

Nedostatek progesteronu není příčinou anovulace, ale většinou spíše naopak, zda je progesteronu dostatek si můžete ověřit měřením bazálních teplot zda a na jak dlouho dochází k vzestupu v případě jeho nedostatku je to možno řešit substitucí druhé poloviny cyklu. Příjemný den

MUDr. Jan Sládeček
MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologická ambulance, POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Střevních zánětů stále přibývá. Proč?
Články: Střevních zánětů stále přibývá. Proč?
Hledáním příčin rostoucího...
Měření plicní vitální kapacity
Články: Měření plicní vitální kapacity
Měření plicní vitální...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: