Kyretáž + léky + neplodnost

Dobrý den, v roce 2010 jsem měla zamlklé těhotenství (cca 10 týden slabé krvácení a následně kyretáž). Můj gynekolog mě upozorňoval, že po kyretáži budu brát nějaké prášky, abych potom mohla otěhotnět (kůli plodu - že se jeho krev mohla dostat do mého těla a vytvořila by protilátky a v budoucnu další plod zabíjela). Před kyretáží mi doktor (který to prováděl) říkal, že mi dá nějakou injekci a nebudu muset brát prášky... Jelikož uběhla dlouhá doba, další těhotenství se nedaří a já mám v hlavě ze všeho již zmatek, mám dotaz - zda vůbec existuje nějaká injekce, která by měla stejnou funkčnost jako ony prášky o kterým mi dříve říkal můj gynekolog? A pokud není co mám nyní dělat?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní Aneto, budu se snažit odpovědět na Vaše dotazy. V případě, že máte krevní skupinu Rh negativní a Váš partner skupinu Rh pozitivní, tak je možné, že se ve Vašem těle po prvním těhotenství vyskytnou protilátky proti Rh faktoru plodu. Aby se tomu zabránilo, tak se zcela standardně po potratech nad 7. týden těhotenství aplikuje injekčně látka- tzv. anti- D globulin, která tomuto zabrání. Žádné prášky na to neexistují. Předpokládám, že jste tuto látku dostala při provedené revizi dutiny děložní. V případě, že se Vám další těhotenství nedaří, s největší pravděpodobností to nesouvisí s daným problémem, protože tento se projevuje až v pozdějších fázích následné gravidity, a doporučuji vám provedení návštěvu IVF centra a provedení základních vyšetření (spermiogram, test integrity DNA spermií, hormonální profil, vyšetření reprodukční imunologie, vyloučení možných infekcí, celiakie, endometriózy, případně genetické vyšetření). Přeji Vám hodně štěstí prim. MUDr. Pavel Texl

prim. MUDr. Pavel Texl
prim. MUDr. Pavel Texl

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Sanatorium Helios

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: