Kyretaz-revize delohy, příčina samovolného potratu.

Dobrý den, chci se zeptat ohledně Gynekologického zákroku-Kyretáž. Včera mi lékařka zjistila z ultrazvuku spontanni potrat v 7tt. Ihned mi vypsala žádanku do nemocnice na kyretáž, kterou jsem měla podstoupit v ten samý den. Okamžitě jsem dostala velký strach z tohoto výkonu a z celkové anestezie. V práci jsem si domluvila za sebe náhradu a zůstala ležet doma. V podbříšku jsem neměla a nemám ani dnes žádnou bolest, krvácení odeznívá oproti předchozím 4 dnům. Nemám žádné další potíže jen psychického rázu. Zůstala jsem doma i dnes v klidovém režimu. Gynekoložku budu kontaktovat. Zajímá mě, když nebudu mít potíže následující dny, mohu se domluvit s gynekoložkou o zrušení kyretáže? Nikdy jsem se s vážnou nemocí neléčila, vše mám v normě. Operaci ani jiný zákrok jsem neabsolvovala. Bylo to mé první těhotenství. Můžeme se pokusit o další těhotenství za cca 3 měsíce od potratu? Čeho se mám vyvarovat, aby se opětovný potrat nezopakoval ? Práci nemám nijak časově ani fyzicky náročnou. Mohlo potrat vyvolat také to, že jezdím často i po otěhotnění na kole? Za den jsem ujela cca 5-7km. Nepila jsem žádný alkohol, hlídala jsem se. Moc tomu nerozumím, proč se to muselo stát, jakou příčinou? Manžel je také zcela zdráv. Předem Vám moc děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, ke kyretáži Vás nikdo nemůže nutit. Můžete vyčkávat spontánního odchodu potraceného plodu z dělohy, podstupujete zde však riziko protrahovaného či náhlého silného krvácení či další komplikace. Při nekomplikovaném potratu se o další těhotenství můžete pokusit již po 3 měsících. Příčiny potratů jsou v naprosté většině případů neznámé. Končí tak velké procento těhotenství, příroda tak často řeší osud plodu, který by se neměl vyvíjet normálně nebo by měl mít nepříznivý zdravotní stav po porodu. Jízda na kole potrat nevyvolala. Nadále žijte přiměřeným stylem, vyvarujte se alkoholu, stresu, jezte kvalitní a pestrou stravu a těšte se, že další těhotenství s velkou pravděpodobností dopadne zdárně.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+12 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: