Lék asentra

Dobrý den,prosím,jestli byste mi mohl sdělit,zda Asentra nemůže způsobovat zvyšování TK.Měla jsem CMP a předtím jsem užívala Godasal a Prestance.Po několikerém užití Asentry se mi začal zvyšovat TK -180/103.Po užití Lexaurinu se snížil.Nevím,jesttli mám uživat Asentru dále ve spojení s Lexaurinem,nebo s neurolem,který mi předepsal internista.Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Lexaurin a Neurol mají velmi podobný účinek, o něco výhodnější vlastnosti má Neurol. Nicméně oba tyto léky mohou při delším užívání vést k návyku, je pak obtížné je vysadit. Dlouhodobé užívání Lexaurinu i Neurolu vede k poškození mozkových funkcí, případně i k demenci. Mají se proto užívat jen v řádu týdnů, jakmile se dostaví protiúzkostný efekt Asentry, je třeba je vysadit. Asentra vede ke zvýšení tlaku krve jen vzácně, běžně se u osob s vysokým krevním tlakem užívá. Nebudete-li Asentru snášet (což je výjimečné), vyzkouší Váš lékař nejspíše jiné antidepresívum. Doporučuji nyní tlak měřit a zapisovat častěji a ukázat naměřené hodnoty internistovi, který bude zřejmě zvažovat příčinu - nebo uváží změnu léčby, třeba silnější Prestance.

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: