Lék flonidan

Dobrý den paní doktorko, chtěla bych se zeptat. Už podruhé předepsala paní doktorka mé dceři (3 roky) lék Flonidan. Je to antihistaminikum, dcera namá žádnou alergickou reakci, jen kašel, rýmu a trochu chrapot ( je nachlazená). Je možné předepisovat lék Flonidan na chrapot, kašel? Dostala k tomu i Erdomed. Má 15 kg a má mít dávku 4ml 2 krát denně. v letáku je 2krát denně 2,5ml. Kolik jí mám dávat? Děkuji Vám.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Martino. Pokládáte si správné otázky. I mě by zajímalo, proč na rýmu a kašel předepisovat antihistaminika, která jsou účinná na alergické záněty, ne na "obyčejné" virové záněty horních cest dýchacích. Možná paní doktorka vychází ze zkušenosti, nicméně indikace není správná. Stějně tak u Erdomedu. Toto je záložní lék, který se nasazuje při závažných zápalech plic, který usnadňuje tvorbu hlenu a podporuje vstřebávání antibiotik do plicní tkáně. Opět, na "obyčejný" virový zánět mi přijde nevhodný. Dávka by se měla řídit podle příbalového letáku. Hezký den.

MUDr. Hana Černá
MUDr. Hana Černá

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Dětské oddělení Pardubické krajské nemocnice, a.s.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: