Lék warfarin x pradaxa

Mám diagnostikovanou ischemickou chorubu srdeční, která mi zůstala po infarktu před 10 lety. Nedávno jsem byl postižen srdeční arytmií a lékař mi nasadil lék Warfarin. Tento lék mě dost omezuje zejména po stránce stravování (listová zelenina, kuřecí maso..atd.), i po stránce použití léků proti bolesti (Aulin, Ibalgin) na artózu kyčlí; Paracetamol mi moc nepomáhá. Slyšel jsem, že existují léky, které mohou Warfarin nahradit, např. Pradaxa, které by mě neomezovaly, jak jsem uvedl. Navíc bych nemusel každý měsíc, i častěji, se podrobovat kontrole INR. Může mě lékař bez obav nahradit Warfarin tímto lékem? Děkuji předem za odpověď. Milan

Odpověď odborníka:

Dobrý den, předepisování léků místo Warfarinu je omezeno na kardiology a internisty. Ten musí pro pojišťovnu zdůvodnit proč léky zaměnil. Pradaxu a podobné léky mají celkem vysoké ceny, proto je pojišťovny hlídají. Dietní omezení o warfarinu není potřeba mnoho řešit, jde o to jíst stejně a nemít výkyvy příjmu zeleniny. Co se týká paracetamolu, zkuste vyšší dávku, např. 2 tablety.

MUDr. Zbyněk Cejnar
MUDr. Zbyněk Cejnar

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
-6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: