Luxace pately

Dobrý den, před 12 dny se mi stal tento úraz, doktor mi doporučil chůzi pouze v ortéze a možnost ji v klidu sundat, koleno neohýbat. Na kontrole mi jiný lékař oznámil, že mám poškozené vazy (provedeno pouze RTG jiné vyšetření nebylo), že ortézu nesmím 4 týdny sundat a chůze pouze o berlích. Není potřeba provést i jiné vyšetření k takové diagnoze? a opravdu je nevhodné došlapovat na nohu, byť je fixována v ortéze? Nestačil by alespoň na spaní stahovací obvaz - v oréze se nevyspím a únava hojení asi moc nepřispívá. Navíc už po tak krátké době cítím a vidím, jak mi ochabují svaly na celé noze a díky tomu cítím spíš zhoršení - ještě větší pocit nejistoty a nestability kolena. Četla jsem i o možnosti nějakých cviků s nasazenou ortézou, ale nevím jestli to bylo i pro můj případ. Řešila bych to se svým lékařem, ale na moje otázky reagoval úsečně a nepříjemně což mě odradilo. Děkuji za radu

Odpověď odborníka:

Myslím, že pokud by se jednalo o poškození bočního vazu, záleží na stupni poškození, přetažení, natržení nebo přerušení, je vhodné nejméně ortézu, ještě lépe sádrovou objímku, mít po celou dobu bez přerušení, jen sejmutí z hygienických důvodů. Pokud není kostní porušení postupné zatěžování je na místě i kvůli stimulací svalů, aby jejich atrofie byla co nejmenší. Cvičení v ortíéze k posílení svalů je velmi na místě, pžádejte svého lékaře, aby vás poslal na rehabilitaci, kde můžete takto cvičit nebo vás mohou alespoň instruovat jak cvičit doma samostatně.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: