Artroskopie po opakovaných luxacích pately

Dobrý den, v dětství - před cca 14 lety jsem si vykloubila čéšku na pravém koleni. Byla provedena ambulantní repozice, punkce 90 ml krve s tukem, poté ASK - extrakce osteochondr. fragmentu z lat. kondylu femuru, také došlo k natržení mediál. závěs. aparátu pately. Cca za 3/4 roku se luxace opakovala - při prudkém otočení, opět ambulantní repozice, punkce 75 ml krve bez tuku a diagnost. ASK, bez problémů. Nyní, cca po 14 letech opět luxace pately - spontánní repozice (při pádu jsem se opřela a zatnula stehenní svaly), v nemocnici punkce poprvé 55 ml husté krve s kl. tekutinou, podruhé 20 ml krve. Téměř 2 měsíce jsem měla ortézu a berle (koleno cca po 14 dnech z ničeho nic oteklo - otok měkkých tkání), čekala jsem na vyšetření na ortopedii, do té doby jsem měla mít stále přes den ortézu, nedošlapovat. Při vyšetření u ortopeda bylo doporučeno posilování steh. svalů, popř. ASK operace - tonizace med. retinakul pately a lat. release na oddělení jednodenní chirurgie. U jiného ortopeda byl proveden RTG v různých polohách - při RTG ohnutého kolena zjištěna lat. hyperprese pately, více vpravo, kde nazn. též lehká subluxace pately. Doporučeno opět posilování steh. svalů a operace - release zevních retinakul pately v kombinaci s medialisací distální inserce čtyřhlavého svalu za hospitalizace. Koleno je zatím nestabilní, po dlouhém znehybnění jsem měla oslabené stehenní svaly, při RHB (rehabilitace začala posilováním steh. svalů ještě v době, kdy jsem měla ortézu a nedošlapovala - 14 dní) se to postupně zlepšuje, nyní už chodím téměř bez kulhání. Koleno pobolívá - v klidu z vnitřní strany kloubu, při zátěži - chůze po schodech, výpady atp. cítím bolest převážně z vnitřní, ale i z vnější strany pately. Ráda bych se zeptala na Váš názor, která varianta op. zákroku je vhodnější, úspěšnější, popř. nějaká jiná doporučení. Moc Vám děkuji za Váš čas. Pěkný den

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Lepší výsledek má release s medializací, je zde ovšem zaveden kovový materiál do holenní kosti,který je někdy nutné vyjmout . Po operaci následuje poměrně dlouhá rehabiltitace.

MUDr. Miroslav Skoták
MUDr. Miroslav Skoták

Specializace: Ortopedie
Pracoviště: soukromá ambulantní praxe v Humpolci a Počátkách

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: