Lymfaticke uzliny

Dobry den, potreboval by som poradit mam 18 rokov. A uz dlhsiu dobu si viem nahmatat lymfaticke uzliny. Su ako keby take hrudky. Fazuloviteho tvaru (ciastocne guloveho) Uzlinu ktoru mam v strede pod sankou pocitujem najdlhsie vyse roka. Pri chorobe sa meni, zvacuje sa zmensuje. To je normalne. Je guloviteho tvaru nebolestiva a priemer moze mat ani nie pol centimetra. Druhu uzlinu mam pri uchu respektive za pravym uchom. Tuto uzlinu som si nahmatal pred 4 mesiacmi a tiez sa raz zvacsi a zmensi. Je mala guloviteho tvaru zvycajne neboli obcas pri fyzickej namahe ked robim cviky na brucho a pri zdvihu napinam svaly. Tretia uzlina sa nachadza na lavej casti krku respektive horna lava cast hrtanu. Je trosku vacsia ako prva uzlina objavena pred 2 mesiacmi. Za ten cas som nespozoroval ze by menila velkost ale takisto neboli. (Priemer cca. polmilimetra) Len ked si silnejsie zatlacim tak citim taky neprijemny pocit. Stvru uzlinu som objavil vcera a nachádza sa na pravej strane krku. Niekedy zaboli ale slabo. Nezda so mi ze by to bol gulovity tvar. Skôr elipsoid. Velkost do polcentimetra. Chcel by som sa Vas opytat ci zvýšený vyskyt uzlin nemoze znacit nejaku onkogennu chorobu. Uzliny mi nikdy zatial nezmizli ked som bol zdravy tak sa len zmensili ale vzdy som si ih dokazal nahmatat. Nepocitujem unavu ani stratu kondicie len ma znervoznili. Odporucate mi prehliadku u lekara? A ak sa smiem spytat u akeho zameraneho ma uzliny? Otolaryngolog? Endokrinolog? Takisto mam uz dlhu dobu zvysenu tvorbu hlienu, moznost nedoliecenej choroby. A mam este jeden problem s usami. Velmi casto mam v nich zalahnute ale vzdy rano a dost su nachylne na vietor. Neviete v com moze byt problem? Raz som si v jednom ucho rano vybral zaschnuty maz. Asi polcentimetrovy zelenkasty. Tiez potreba navsevy lekara? Vopred Vam dakujem za radu a odpoved. (Obrazok jedna uzlina c.1 a 3 ; obrazok dva uzlina c.2 a 4)

Odpověď odborníka:

Vážený pane Samueli. Některé uzliny na krku mohou být hmatné i normálně u zcela zdravého člověka a Vámi popisované rozměry uzlin (do 0,5cm) a absence jiných potíží svědčí proti tomu, že by za tím stál nějaký významný zdravotní problém. Takže doporučuji se tím neznervózňovat. Pokud byste byl klidnější po vyšetření lékařem, zamiřte na celkovou preventivní prohlídku ke svému praktickému lékaři či lékařce (vzhledem k Vašemu věku výstupní prohlídku pediatrem nebo vstupní lékařem pro dospělé) a o potížích se zmiňte při té příležitosti. Na vhodnosti a potřebnosti vyšetření lékařem specialistou se domlouvejte vždy nejdřív s praktikem.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x