Lymfatické uzliny

Dobrý den, letos v březnu jsem si nahmatal na krku asi 7 uzlinek na krku jedna ¨podle sona 1,5 cm ostatní kolem 1cm, podle sona z dubna se jedná o reaktivní až zánětlivé, uzlinám předcházel delší problém se zahleněním, v dubnu jsem v nemocnici na petříně absolvoval rozsáhlé krevní testy EB viry,toxoplazmu,borrelii,ELFO,pohlavní nemoce,snad vše asi 2* A4 hodnot. Vše vyšlo v pořádku až na zjištění bakterie E.coli v moči na co často trpí partnerka, tedy infekci močových cest a zvýšené streptokoky ASLO kolem 280 , dostal jsem ATB ciprinol..po 10 dnech vyšla moč v pořádku a s konstatováním, že mám jen vyšší cholesterol jsem byl odeslán domů, uzliny se ale jen nepatrně zmenšily a začal jsem mít problém s napnutými svaly na krku(závratě, motorika) na neurologii jsem byl vyšetřen na MRezonanci, která vyšla v pořádku, p.doktorka mě řekla že to způsobujou ty uzliny které nějak aktivují ty svaly...přestal jsem to tedy řešit přes prázdniny, ale stále mě provázel některé dny knedlík v krku a neustálé zahlenění, v září po zjištění že uzliny jsou stále stejné jsem navštívil praktického lékaře, základní krev i moč v pořádku, pouze ten cholesterol větší, podotýkám, že jsem kvůli tomu absolvoval i histologii nosní mandle-v pořádku, jsem z toho už velice špatný, jelikož jsem poslední dobou velice náchylný na nachlazení, občasný pocit knedlíku v krku a stále ztuhlé svaly na krku, už nevím kam se obrátit, jsem z toho už s nervama v konci, do toho mě začli kožní problémy v létě, které jsem nikdy neměl(dle kožní pityriasis), kterých se nemůžu také zbavit, co mám s těmi uzlinami dělat ? všude jsem za hypochondra, ale ty uzliny jsem si nevymyslel, děkuji předem za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, diagnostika uzlinového syndromu není jednoduchá, dle Vašeho sdělení byla vyloučena akutní infekční etiologie, dle UZ byla posouzena velikost a charakter vzhledu uzlin, důležité je sledovat sledovat i nadále velikost uzlin, bolestivost, počet uzlin. Uzliny jsou místem , kde dochází aktivaci imunitního systému, reaktivním změnám na infekci, je to jakýsi filtr těla. Souvislost s pocity napnutí svalů na krku , bych s vysokou pravděpodobností zvětšeným uzlinám nepřičítala. Pokud se cítíte zahleněný, máte kožní problémy, jste náchylný k infekcím doproručovla bych doplnit imunologické, alergologické vyšetření, ev. při přetrávání zvětšených uzlin a hlavně při projevech dalších příznaků - svědění, noční pocení, zvýšené teploty i hematologické vyšetření.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: