Lymská borelióza

V srpnu jsem byla u Prahy na dovolené, 9. sprna jsem měla klíště, skoro vůbec nebylo napité, vypadalo čerstvě. Potom se mi na ruce udělal červený flek, přetrvával delší dobu, ale žádné jiné problémy jsem neshledala (náznaky chřipky). Poté jsem na to na nějaký čas zapomněla, začala jsem to řešit až po měsíci a půl , kdy flek na ruce nemizel, ale vypadal že se zvětšuje (byl bledý, ale velký). Paní doktorka mi udělala testy na boreliózu (jen na boreliózu, a asi 2 měsíce po klíštěti), ale vyšli negativní, i přesto mi poté ale nasadili antibiotika na boreliózu. Poslední dobou mě každý den bolí docela dost hlava, s kterou jsem nikdy neměla problém. Může to být opravu borelióza i když vyšly testy negativní nebo můžu mít např. i klíšťovou encefalitidu nebo něco jiného? Flek mám pořád, je celkem velký, ale opravdu bledý. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Lucie, pokud vyšly testy na lymskou boreliózu negativní, o neuroboreliózu se pravděpodobně jednat nebude. Klíšťový zánět mozkových blan a mozku je možný, ale vzhledem k více než 2měsíční době od přisátí klíštěte, nepředpokládám, že by se mohlo jednat o neuroinfekci. Doporučuji vám navštívit neurologa, aby vás podrobně vyšetřil a stanovil příčinu bolestí hlavy. Onen "flek" na ruce může být alergickou reakcí na přisátí klíštěte.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: