Magické ocd

Mám magické OCD. Napadají mně například myšlenky že si nesmím koupit brambůrky, nebo si na internetu nesmím pustit určitou písničku aby někdo neumřel z rodiny. Takové myšlenky že nesmím něco udělat aby někdo neumřel z rodiny už mám asi 8 let. Před těmi osmi lety jsem se zabýval hodně horoskopama a měl jsem nutkání myslet na charakteristiku určitých znamení. Kvůli tomu nutkání myslet na ty horoskopy jsem začal zadrhávat v řeči. Poslední dobu mám vážné problémy s řečí a má to souvislost s tím mým OCD. Jednak se mi stává že mívám takové období kdy mě trápí určitá utkvělá myšlenka například na konci zimy mám takové nutkání myslet na to že se zavede letní a že letní čas je proti přírodě. A přitom já mám letní čas rád. A jednak se mi stává také to že když se mě někdo na něco zeptá že musím nejdřív couvnout půl metru než mu odpovím aby se nic nestalo. Když to neudělám tak mám tak velký blok v řeči že to ani neřeknu. U mě je tedy určitá souvislost mezi OCD a zadrháváním v řeči. Už dávno jsem se chtěl s těmito mými problémy svěřit ale napadla mě taková myšlenka jestli nejsem v kontaktu s nějakou duchovní bytostí která by mně zakazovala se svěřit. Já jenom když pomyslím na to že bych se nějaké psycholožce svěřil tak prožívám určitý stres, začnu se náhle hůř soustředit a napadají mě takové myšlenky že se nesmím svěřit. Jakoby se moje podvědomí bránilo tomu abych se někomu svěřil. Zajímalo by mě čím to může být. Jestli mě jednou třeba napadla taková myšlenka že se nesmím s mými problémy nikomu svěřit aby se nestalo nic zlého a já už si to nepamatuji nebo jestli jsem opravdu v kontaktu s nějakou duchovní bytostí která by mě zakazovala se svěřit a nebo jestli osud nechce aby jsem se někomu svěřil a chce po mně abych se s těmito mými problémy popral sám. Nevím. Možná by mi pomohla hypnóza aby se přislo na to proč bych se nemohl svěřit. Chtěl bych jsem se Vás zeptat na to co by jste mi poradili. Jestli se mám někomu s těmito mými problémy svěřit a nebo jestli se mám s těmito mými problémy poprat sám. Děkuji Vám za odpověď

Odpověď odborníka:

Martine, popsal jste výstižně své pocity a myšlenky a určitou souvislost mezi zadrháváním v řeči a OCD lze pozorovat. Myslím si, ale že byste měl vyhledat pomoc než se s tímto problémem poprat sám. Jedna cesta je psychoterapie a druhá cesta by mohla být farmakologická léčba, dokonce lze říci, že kombinace psychoterapie a medikamentózní léčby je nejúčinnější u OCD. Tak bych Vám doporučila navštívit psychiatra, který by Vám předepsal léky určené k léčbě Vašich potíží.A pokračovat v návštěvách psychologa.

MUDr. Andrea Bryčková
MUDr. Andrea Bryčková

Specializace: Psychiatrie
Pracoviště: Psychiatrická ambulance v Hořicích NZZ

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: