Mám synka s tourettovým s...

Mám synka s Tourettovým syndromem. Bude mu 12 let. Různě si ho přehazovali psycholog, psychiatr, neurolog. Dg. jsem u chlapce zjistila nakonec já, a byla mi neuroložkou potvrzena, ostatní ani nevěděli, že TS existuje, jedna lékařka mi dokonce řekla, že to není možné, aby to měl...atp. Bral různé léky, psychiatr se neshodl s neurologem, každý předepsal léky jiné...ale výsledek vždy stejný. Kluk má krom TS i LMD (tedy nověji ADD, nikoliv ADHD, přestože mu to opakovaně do zprávy lékaři psali! Mám doma ještě mladší jiné dítko , a to má opravdu ADHD, tak vím o čem mluvím). Tento můj "turetový" syn je naopak hypoaktivní, pomalý zasněný...a všechny léky působily tlumivě. Byl naprosto nepoužitelný, nemohl dělat svůj oblíbený sport, nemohl se učit. Léky jsem vysadila, k neuroložce už nechci jít, zas by ho uspala. Toto přece není řešení! Kluk potřebuje povzbudit a naučit se zacházet s tělem, a ne prospat se životem! Neexistuje nějaké normálnější řešení, nebo se vše řeší jen léky? To raději ať kluk "tiká", než tohle. Jsem už po těch letech běhání po doktorech znechucena a hledám opravdu pomoc pro dítě, ne utlumení příznaků. Máte nějakou radu? Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Tourettův syndrom je bohužel řadě lékařů neznámý, neboť se jedná o onecmocění, s nímž se řada z nich za celý profesní život nesetká. Medikamentózní léčba je vyhrazena pro těžší případy tohoto onemocnění, jinak by mělo být možno zvládat příznaky pomocí kognitivně-behaviorální terapie a dalších metod. Doporučoval bych obrátit se na specializované centrum, které se léčbou a sledováním pacientů s TS zabývá. V Praze je to 1. neurologická klinika 1. lekařské fakulty Univerzity Karlovy (prof. Růžička) http://www.neuro.lf1.cuni.cz/index.php?page=centrum_expy, toto centrum by Vám ale mohlo doporučit i jiné moravské pracoviště. Další informace můžete zkusit získat od občanského sdružení ATOS (Asociace pacientů s Touretteovým syndromem), webové stránky mají http://www.atos-os.cz.

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
  • Menstruace a gynekologie Chtěla jsem se zeptat, zda mohu jít na...
 
Naposledy čtené: