Mateřská znaménka

Chtěla bych se zeptat proč někteří kožní lékaři nedoporučují odstraňovat mateřská znaménka laserem? Mám opravdu velké množství mateřských znamének po těle, některá bylo nutné odstranit chirurgicky vyříznutím a poslat na rozbor. Některá další např. za krkem, pod prsy bylo vhodné odstranit např. z důvodu, že se mi často odřely např. límcem, řetízkem atd. a pak mi krvácely. Nebylo potřeba jich odstranit chirurgicky vyříznutím stačilo laserem, abych neměla zbytečně velký počet jizev po odstranění znamének. Jedna kožní lékařka mi doporučila jejich odstranění laserem, druhá mi řekla, že nezastává názor, že je vhodné odstraňovat znamínka laserem, že je proti tomu. Chtěla bych se zeptat z jakého důvodu se nedoporučuje odstraňování znamének laserem, zda to může mít do budoucna pro mě nějaké nebezpečné následky nebo zda je to nějak škodlivé? Děkuji za odpověď. Hana

Odpověď odborníka:

Odstraňovaní znamének laserem se provádí. Proč má jeden lékař názor ten a druhý jiný se musíte zeptat toho lékaře, který vám to řekl. Nelze zde použít nějakou paušální odpověď. Může se jednat o osobní zkušenost lékaře, nebo se lékař může držet nějaké provedené studie, která upřednostňuje určitý postup. Následky laseru do budoucna nejsou žádné.

MUDr. Zdeňka Janoušková
MUDr. Zdeňka Janoušková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Velká Bíteš

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: