Metastáze na játrech

Dobrý den paní doktorko, obracím se na vás, jelikož jsem zoufalá z toho, že si doktoři nevědí rady s mojí tchýní. V květnu tohoto roku jí zjistili Cholangiocelulární carcinom, který jí vyoperovali, poté jí byly zjištěny metastáze na játrech a špatné žlučovody - které jí nyní zprůchodnily nějakými trubičkami- ale prý není nic co by mohlo tchýni pomoci - nechtějí jí dělat ani žádné chemoterapie, že je ve věku,kdy to nedělají (je jí 66let) - zajímalo by mě, zda jste taky tohoto názoru. Chtěli bychom jí pomoci, prý jí zbývá pouze několik měsíců (je to prý hodně indviduální), ale neexistuje něco, co by jí ten život mohlo prodloužit? Přijde mi, že když jí je 66let,tak se podle doktorů léčit ,,nemusí" - víte mám o ní strach, nechci nějak doktory podezřívat, ale tolik lidí se s rakovinou léčí a jí nedali vůbec nic, je vůbec nějaká naděje, že by si tělo nějak poradilo a vydržela by déle? Pokud budete potřebovat, zašlu vám i lékařskou zprávu, už nevím na koho se obrátit (mamka je hodně žlutá proto jí dělají to zprůchodnění žločovodů- ale to prý nic nemění na jejím celkovým zdravotním stavu :( - ale jinak je vitální není to žádný ,,ležák", normálně jí, chodí ven.... ) Ptala jsem se i na různá zdravotní zařízení po ČR, ale řekl nám,že to nemá cenu... Předem děkuji za Váš čas a za každou radu.

Odpověď odborníka:

Milá Míšo, chápu Vaše zoufalství a rozmrzelost. Když onemocní někdo blízký, člověk chce pomoci, chce, aby se udělalo pokud možno maximum a vy z postupu lékařů máte pocit, že se nic neděje. Vaší tchýni je 66let,což i podle mého názoru není zas až tak moc, ale podání chemoterapie má také své limity, co se týče ne pouze věku, ale tolerance organismu. A zde bude asi ten problém, píšete, že je žlutá, to znamená, že funkce jater je díky nádorovému postižení již značně omezená a tím i možnost podání chemoterapie. Navíc cholangiocelulární karcinom bohužel nepatří k nádorům, kde bychom chemoterapií dosahovali buhvíjakých výsledků, takže nutit se do chemoterapie tam, kde bychom s ní spíše ublížili prostě nemá žádný smysl. A to se obávám, že bude ten důvod, proč Vaši tchýni již nechtějí léčit. Prostě jsou druhy nádoru a stadia onemocnění, kde už prostě tou chemoterapií bohužel nic nezmůžeme ... Chcete.li,abych přece jen pro klid Vaší duše ještě shlédla odbornou dokumetaci, zašlete mi ji na kasparova@anti-ca.cz. Přeju Vám hodně sil, není to lehké ...

MUDr. Karolina Kašparová
MUDr. Karolina Kašparová

Specializace: Onkologie

 
Líbí se vám odpověď?
+10 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: