Mononukleóza a sport

  • Dotaz od: Eva Tinková
  • Publikováno: 17.9.2013
  • uLékaře.cz

V uplynulých 14 dnech jsem prodělala mononukleózu - angínové příznaky, ale nic vážného, až po těchto 14 dnech jsem byla na vyšetření krve a byla zjištěna přítomnost EB viru. Dle doktorky je to již "na odchodu", tj. asi přechozené, ale stále mírně zvýšené jaterní testy. Chtěla jsem Vás poprosit o radu, jak v takové situaci se sportem - nic mě nebolí, únava žádná, doktorka nenahmatala zvětšená játra ani slinivku. Onemocnění tak připomínají jen ty mírně zvýšené testy (dvojnásobné hodnoty). Je tedy nutné sport zcela vynechat? Resp. jaký je důvod omezení fyzické námahy - možnost poranění zvětšených jater, anebo i jiné důvody? Jsem celý život poměrně sportovně aktivní. Naopak nemám problém s naprostým dodržováním diety - lze tak trochu vykompenzovat pravidelný sport? Anebo mohou v případě fyzické námahy zůstat "doživotní následky" i přes dodržování diety? Předem moc děkuji za odpověď!

Odpověď odborníka:

Pokud laboratorní výsledky opravdu ukazovaly na to, že příčinou angíny byla EBV infekce (to lze z krve posoudit podle typu přítomných protilátek, ve Vašem věku není akutní mononukleosa už příliš typická a zvýšení tzv. jaterních testů může mít řadu dalších příčin...), berte zvýšení "jaterních testů" jako známku toho, že tělo se s infekcí ještě vypořádává, i když Vy sama se již cítíte dobře. Jste-li zvyklá sportovat pravidelně, nepovažuji za nutné sport vynechávat zcela, ale omezte intenzitu a trvání zátěže, jde o to, aby zátěž při sportu nebyla pro tělo zbytečným břemenem navíc při doznívání infekční choroby (tento "dojezd" je u mononukleosy delší než u jiných běžných infekcí) + jsou rizikem sporty s možností úderů do břicha břicha (kontaktní sporty...) pro dočasně větší náchylnost hlavně sleziny k poranění. Dbejte na dostatečný pitný režim a racionální stravu (není potřebné držet nějakou speciální "jaterní" dietu, stačí vynechání alkoholu, tučných a smažených jídel a potravin se zbytečným množstvím aditiv, konzervantů apod. - tedy to, co se chápe jako principy rozumného stravování obecně). Do režimu plné zátěže, na kterou jste zvyklá, je pak vhodné se vrátit až po normalizaci jaterních testů. Přeji brzké uzdravení!

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+9 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: