Mononukleoza a zvětšené uzliny

Dobrý den, u syna - 20 let, byla v polovině srpna 2014 prokázána inf. mononukleoza. Byl přeléčen ATB a protože se mu zvětšily uzliny, bylo zároveň provedeno sono uzlin s výsledkem zmnožení a hyperplasie uzlin krku oboustranně- nemá maligní charakter v UZ obraze. Asi za 14 dní se objevily nově zvětšené LU kolem kývače vlevo.Proto na konci září 2014 byl znovu odeslán na UZ, v podstatě se stejným výsledkem. Praktický lékař poslal syna na hematologii, zde absolvoval řadu vyšetření, které potvrdily inf.mononukleozu. 9.10.další odběry - krční lymfadenopatie v.s.reaktvní při inf.mononukleoze, hodnoty KO v normě, normalizace jaterních testů, ale byl ještě proveden odběr na průtokovou cytometrii, virologii a serologii.Zde byl závěr - výrazné zmnožení populace dvojitě negativních T-lymfo-zmnožení TCR g/d positivních T- lymfo - infekce intracelulárními parazity? výsledek serologie a virologie včetně antropozoonoz negativní. Syn byl v průběhu nemoci velice zchvácený, dnes se již cítí lépe. Je bez teplot, v noci se nepotí, bez dušnosti, za půl roku zhubl 4 kg, ale měří 196 cm a snad za poslední rok ještě vyrostl. A teď náš problém - lékařka na hematologii při poslední návštěvě t.j.31.10. řekla,že se jí nelíbí přetrvávající uzlina hladkého povchu vel.2cm a poto ho odeslala na chirurgii, aby mu byla provedena extirpace uzliny.Na můj dotaz,zda zvětšení uzliny nemůže být ještě způsobeno od inf. mononukleozy, řekla, že ne, že je to už dlouho. Naopak chirurg, který syna objednával, řekl, že dva a půl měsíce je krátká doba, on nahmatal uzlinu jen 1 cm velkou. Vím, že paní doktorka chce mít jistotu, jen jsme její řeči občas nerozumněli, např.řekla,že je dobré, že se nenašly žádné klony, co to znamená, jsem musela hledat na internetu. Vím, že u každého probíhá nemoc jinak, ale jak dlouho mohou být uzliny zvětšené? Mám o syna velký strach a já sama začínám mít psychické problémy v souvislosti s jeho nemocí. Na operaci jde 14.11.a bylo mně řečeno, ať se obrním trpělivostí (nevím,jak to udělám), že výsledek bude znám za 3 - 4 týdny. Děkuji za odpověd Petra M.

Odpověď odborníka:

Petro, po prodělané infekční mononukleóze mohou zvětšené lymfatické uzliny přetrvávat řadu týdnů i měsíců. Pokud krevní testy a klinický obraz (stav vašeho syna) nevykazují žádnou patologii, domnívám se, že se při histologickém vyšetření nenajde žádné závažné onemocnění.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Pupík novorozence – umíte ho správně ošetřit?
Články: Pupík novorozence – umíte ho správně ošetřit?
Miminko je konečně na světě...
Výživa pomáhá obnovit svaly oslabené nečinností
Články: Výživa pomáhá obnovit svaly oslabené nečinností
Naše svaly citlivě reagují...
Karpalní tunel
Články: Karpalní tunel
Bolest v oblasti zápěstí...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x