Mononukleoza - následná dieta

Dětský lékař mé dceři (5 let) nenařídil během léčby inf.mononukleozy i po ní dietu.Dcera ovšem po 14 dnech trpí akutním průjmem, co sní, hned jde ven.Má to souvislost?I ve školce se divili,že nemusí držet dietu.Výsledky jater měla dobré,snad i v době diagnostikování nemoci.Ani nám neřekl, že by měla jít někdy znovu na kontrolní odběry po uzdravení Asi se jednalo o mírnou mononukleozu. Je to běžné? Máme držet raději dietu,nevíme z čeho má ten průjem?Byla jen chvíli ve školce,možná se jedná o střevní chřipku ...... Moc děkuji za odpověď.matka

Odpověď odborníka:

U dětí není třeba zavádět po prodělané mononukleóze žádnou dietu, protože dětská strava by měla být ve své podstatě racionální, bez tuků a smaženého jídla. Průjem 2 týdny po prodělané mononukleóze nebude pravděpodobně souviset s tímto onemocněním. Je otázkou, zda dcera brala antibiotika či nikoliv, protože při antibiotické léčbě může vzniknout klostridiová enterokolitida, která se projevuje právě průjmem, často i horečkou. Doporučuji při trvání průjmu držet průjmovou dietu, případně provést vyšetření stolice na klostridia, pokud dcera užívala antibiotika.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: