Mononukleóza - co jíst, jak je vážná, jak dlouho trvá léčba, je infekční?

Dobrý den, je mi 17 let a mám mononukleózu. Před dvěma týdny mi zjistili že mám angínu. Bral jsem antibiotika Penicilin 1,2 Mega. Po 10 dnech jsem je dobral, ale pořád mě bolelo v krku. Paní doktorka mi řekla, že je to divné aby antibiotika nezabraly. Vzali mi krev na jaterní testy a na mononukleózu. Jaterní testy mám lepší, než před dvěma týdny. Paní doktorka mi řekla, že je to počínající mononukleóza, přišlo se na ní v čas.,, Naštěstí''. Je v poměru 1:120, moc tomu nerozumím. Prý jsou tři druhy mononukleóz. Dvě mám negativní a jednu pozitivní. V krku už mě nebolí vůbec, ale občas mě malinko píchá v břichu. Dostal jsem na to léky: Prednison 20 a Essentiale forte N. Chtěl bych se vás zeptat, která strava by byla nejlepší na podporu a léčbu jater? Piju hodně ostropestřec mariánský, jím česnek, řepu, citrón v čaji a zázvorový čas. Nejím nic mastného, tučného. Jen se bojím, že nebudu moci dlouho sportovat, tak se chci zeptat, co by mi pomohlo abych byl co nejrychleji fit? A jestli tato mononukleóza v poměru 1:120 je vážná, nebo se dá vyléčit rychle. Rodiče se bojí, aby mono ode mě nechytli, chci se zeptat jak dlouho bude infekční? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Protilátky, která vám zjistili v titru 1:120 nevypovídají nic o tom, jak u vás mononukleóza probíhá. Důležitý je klinický nález, to znamená nález v krku, případné bolesti břicha, výsledky krevních vyšetření. Ale jak popisujete, vše je již na dobré cestě k úzdravě. Doporučuji jaterní dietu s omezením tuků - tedy nic smaženého, tučného (salámy, sýry, hamburgery). Vhodná je šunka, polotučné mléčné výrobky, bílé maso upravované dušením, pečením, vařením, důležitý je dostatek spánku a vitamínů, hlavně těch přírodních v ovoci a zelenině. Návod na dietu najdete všude na internetu - např. zde http://sjidelnicek.cz/jaterni-dieta/ Ostropestřec a Essentiale forte je vhodným lékem, protože pomáhají při regeneraci jater., Nevím z jakého důvodu byl ordinován Prednison, ale pokud jste již v pořádku, tato léčba není již nutná (Prednison je třeba vysazovat postupně). Infekční již pravděpodobně nejste a rodiče již zřejmě mononukleózu prodělali někdy v minulosti, takže se bát nákazy nemusí.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+12 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Mononukleoza | Od: Sev | 16.9.2015 21:28
Dobrý den,v mládí jsem prodělal mononukleozu.byla z
líbání.cítím ji hlavně ,když jsme s přáteli a popijime
alkohol.moc nepiju,nemůžu,zakázala mi to moje
doktorka,moje matka....pri mejdanech mám takový oči,že by
jeden nevěděl,co mi je.bohužel mononekleoza se podepsala
i na visazi očních vicek. Dozvěděl jsem se,že mononukleosa
může bytí v mase,hl.kurecim a fakt je,že po požití masa
jsem také občas unavený.moje řada je,nepretezovat se a
lépe spát.
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: