Moučnivka po atb

Dobrý den, paní doktorko, brala jsem během 2 měsíců dvoje silná antibiotika na chlamydie- Doxyhexal a Klarithromycin. Brala jsem laktobacily jako prevenci. Nyní 10 dní po dobrání, tak mě prudce a náhle začalo pálit v krku. Zarudl, úplně mi hořel, měla jsem sucho, že jsem v noci musela popíjet a ráno jsem sotva mluvila bolestí. Šla jsem na pohotovost a pan doktor mi řekl, že mám moučnivku po atb. Výtěr mi neudělal. Mám k tomu ještě 38.5, oteklé uzliny na krku a boleí mi hlava a obtížně polykám. V puse mám bílo-rudé plochy. Nyní po dvou dnech teplota už ustupuje. Ale žádné léky jsem na moučnivku nedostala. Prý dělali Nystatin, ten už ale nevyrábí a nic jinýho prý není. Takže jsem odešla bez léku a jediný, co jsem si koupila byla voda Paradontax extra a řepík, co mi řekli v lékárně. Opravdu neexistují žádná antimykotika? Mám strach, jak dlouho to bude trvat, než mi to zmizí. Cokoliv jím, tak to v puse pálí. Aby se mi to nevracelo, když se to nezaléčí. Jaké s tím máte prosím zkušenosti? Zřejmě to bude ta mykotická angína s horečkami a příznaky. Děkuji.

Odpověď odborníka:

K dispozici je nystatinový gel nebo roztok, který se připravuje v lékárně tzv. magistraliter, tj. jako individuálně vyráběný lék . Musí Vám ho předepsat lékař, nelze jej koupit bez předpisu. Nespornou výhodou tohoto léku je skutečnost, že se nevstřebává, působí jen lokálně a nevyvolává celkové nežádoucí účinky. Dále existují celkově působící antimykotika, z nichž nejužívanější je flukonazol (Diflucan) nebo itrakonazol (Sporanox). Posledně jmenovaný je vhodný pro svou tekutou lékovou formu. Nevýhodou těchto dvou léků je vyšší toxicita, jsou však účinnější. Výběr vhodného léku je plně v kompetenci Vašeho praktického lékaře, případně ORL specialisty. Doporučuji lékaře vyhledat co nejdříve.

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Vyšetření prostaty
Články: Vyšetření prostaty
Co vše má zahrnovat...
Plané neštovice: hrozba pro některé dospělé a těhotné
Články: Plané neštovice: hrozba pro některé dospělé a těhotné
Plané neštovice jsou běžným...
Jak správně ošetřit puchýř
Články: Jak správně ošetřit puchýř
Odřely vám nohy nové boty...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Na tzv. „zlomené“ srdce můžete opravdu zemřít
Články: Na tzv. „zlomené“ srdce můžete opravdu zemřít
Vědci totiž došli k názoru...
Cholesterol pod lupou: víte, co přesně znamenají naměřené hodnoty?
Když za nemocné klouby může lupénka
Články: Když za nemocné klouby může lupénka
V případě těchto dvou...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: