Moučnivka

Dobrý den Paní doktorko,mám na Vás dotaz ohledně mého 15 ti měsíčního syna.Před 5 ti týdny jsme byli na očkování varicella,morbili...do pár dnů po očkování,malí chytil poprvé chřipku,měl rýmu,kašel,zvýšenou teplotu,trvalo to týden a do toho dost ošklivou moučnivku,kterou má do teď až v zádu v krku,a má z toho až zastřený hlas,někdy je to lepší,někdy horší,zkusila jsem už vše možné,vyvařuji,nedávám žádné mléčné výrobky,nedávám mu nic sladkého ani ovoce bojím se už všeho,ale takhle to přeci nejde do nekonečna.Vyvařila jsem všechny hračky,dávám mu multivitamín sanostol je dost sladký, k tomu imunoglukan,zkoušela jsem i homeopatika ale bez výsledku,v lékárně nám na předpis vyráběli žlutou vodičku která pomohla na chvíli dvakrát a po třetí už ne,zkoušeli jsme genciálku 0,5% ještě horší,neocide gel bez výsledku,zajela jsem si do Německa pro infecto soor,chvíli to pomáhalo,zmizeli bílé flíčky ale zastřený hlas má stále,ještě horší,nemůžu mu to ale dávat věčně vydrží pár dní a je dost drahý,byli jsme na krevních testech kde měl snížené bílé krvinky,prý kvůli oslabení a viroze, poté jsme šli ještě dvakrát na kontrolu a krevní obraz,diferenciál už zcela v pořádku,dělali nám i testy na imunitu,na různé infekce,herpesy,stěry vše v pořádku.Lékařka říká že to přejde,že se s tim nemám trápit a že se na to nic nedává.Malí má ten hlas ale opravdu ošklivý,byli jsme i na ORL a prý se na to dává jen fialka,už si nevím rady,jsou prý antimikotika ale pro děti od 20 kg,mykomax sirup už se nevirábí,jsem už z toho nešťastná,za necelé 4 měsíce se nám má narodit druhé dítě a bojím se že se z toho nedostanem,malého už nekojím,nechápu co to způsobuje,byt mám čistý že by se dalo jíst z podlahy,můj dotaz zní nevíte co by mu mohlo pomoci?já už opravdu nevím co mám víc dělat,savičky od flašek vyvařuji snad desetkrát denně,kupuji i stále nové,moc se s tím trápím.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, kandidóza, neboli moučnivka je u dětí kolem 1 roku relativně častá. Vyšší pravděpodobnost vzniku je při léčbě antibiotikami, cukrovce, nadměrném pocení, u obezity...Chápu, že je to pro Vás nepříjemná záležitost, hlavně když to trvá už takhle dlouho. Co se týče vyvařování saviček a pod., to děláte dobře. Doporučuje se vyvařovat alespoň 20 minut. Mohla by ste ještě zkusit v lékárně připravený gél s obsahem Nystatinu. Zeptejte se na to svého lékaře, nebo v lékárně. Důležité je při aplikaci nespolknout hned, zkusit podržet v puse. Lepší je podávat po jídle. Vzhledem k tomu, že imunologická a ostatní vyšetření jste měli v pořádku, doporučila bych opravdu jen hodně trpělivosti. Kdyby měl syn nedostatečnou imunitu, potíže by byli závažnější a rozšířené i na jiná místa či orgány.

MUDr. Monika Prachárová
MUDr. Monika Prachárová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Klinika pediatrie a neonatológie, Fakultná nemocnica Trenčín

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: