Moučnivka po atb

Paní doktorko, brala jsem během 2 měsíců dvoje silná antibiotika na chlamydie- Doxyhexal a Klarithromycin. Brala jsem laktobacily jako prevenci. Nyní 10 dní po dobrání, tak mě prudce a náhle začalo pálit v krku. Zarudl, úplně mi hořel, měla jsem sucho, že jsem v noci musela popíjet a ráno jsem sotva mluvila bolestí. Šla jsem na pohotovost a pan doktor mi řekl, že mám moučnivku po atb. Výtěr mi neudělal. Mám k tomu ještě 38.5, oteklé uzliny na krku a boleí mi hlava a obtížně polykám. V puse mám bílo-rudé plochy. Nyní po dvou dnech teplota už ustupuje. Ale žádné léky jsem na moučnivku nedostala. Prý dělali Nystatin, ten už ale nevyrábí a nic jinýho prý není. Takže jsem odešla bez léku a jediný, co jsem si koupila byla voda Paradontax extra a řepík, co mi řekli v lékárně. Opravdu neexistují žádná antimykotika? Mám strach, jak dlouho to bude trvat, než mi to zmizí. Cokoliv jím, tak to v puse pálí. Aby se mi to nevracelo, když se to nezaléčí. Jaké s tím máte prosím zkušenosti? Zřejmě to bude ta mykotická angína s horečkami a příznaky. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Radko. Problém, který popisujete, s největší pravděpodobností opravdu souvisí s plísňovou infekcí, což je po léčbě antibiotiky vcelku běžný jev. Antimykotik, čili léků, které plísně hubí, existuje celá řada, z firemních názvů např. Mycomax, Diflucan a podobně.. Jsou to tablety, čili celková léčba, ale nepředpokládám, že lokální léčba by na Vaše již celkem pokročilé obtíže zabrala. Zajděte si ke svému praktickému lékaři nebo na infekční ambulanci, případně na ORL ambulanci a nechte si udělat výtěr z krku. Následně by měla být nasazena protiplísňová léčba.

MUDr. Hana Černá
MUDr. Hana Černá

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Dětské oddělení Pardubické krajské nemocnice, a.s.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: