Mrsa

Dobrý den, otec je paraplegik a z nemocnice kromě rozsáhlých dekubitů si ještě přinesl MRSA. Má ji v otevřené ráně. Byl propuštěn do domácího léčení. Chtěla jsem se zeptat jaká jsou rizika nakažení. Já jsem těhotná. Jaké riziko je pro novorozence a i starší děti? Celá rodina jsme prošli nedávno chřipkou. Může nás to nyní ohrozit? V příbuzenstvu máme i onkologicky nemocného. Jaká opatření máme udělat, aby se eliminovala nákaza? Nikdo nás neinformoval. Za jakou dobu můžeme požádat o vyšetření, zda je MRSA stále přítomna? Děkuji Hana N.

Odpověď odborníka:

MRSA je infekce poměrně odolná, opakuje se i po přeléčení antibiotiky a nakažení pacienti ji mívají relativně dlouho pozitivní z výtěrů (i několik měsíců). Pokud u pacienta nezpůsobuje MRSA obtíže ve smyslu horeček, hnisání apod., není nutné ji léčit antibiotiky. Pro běžnou populaci není tato infekce nijak výrazně riziková. Jiné je to u onkologicky nemocných nebo novorozenců a kojenců, kde není ještě vyvinuta imunita. Zde je vhodné se vyhnout kontaktu s pacientem s kolonizací/infekcí MRSA a také s předměty, se kterými přišel nemocný do styku. Ostatní členové domácnosti, zvláště ti, kteří o pacienta pečují, by měli dodržovat hygienu (opakované mytí rukou při kontaktu s pacientem, používat dezinfekci na ruce, měnit si prádlo při kontaktu s imunitně oslabenými nebo nosit plášť). Přenos MRSA vzdušnou cestou je možný, ale minimální (jiná situace by nastala, pokud by otec měl pozitivní MRSA i v nose a krku a ne pouze v dekubitech). Kultivační vyšetření je vhodné provádět za 2 - 4 týdny - domluvte se s ošetřujícím lékařem.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: