Může se jednat o roztroušenou sklerózu?

Dobrý den, chtěla bych poprosit o názor, zda se může jednat o začátek roztroušené sklerózy nebo boreliózy, nebo snad jiné onemocnění, předem děkuji. Před 8 měsíci mě začala bolet hlava, denně. Nyní asi měsíc se přidává bolest zas, krční páteře a hrudní páteře, hůře se mi dýchá, mám pocit, že se mi občas rozmlží vidění a že střídavě na oči hůře vidím, mám potřebu si je promnout, brní mi rty. Končetiny nikoli. Občas jsem jako by opilá, taková malátná, psychicky a fyzicky vyčerpaná. Mám z toho všeho strašný stres, ještě když mám extrémně nedonošené dítě a s těmito problémy se jí nemohu věnovat tak, jak bych chtěla. Popíši vám vyšetření, která jsem absolvovala za půl roku: ct plic, ct uší a nosu, bronchoskopie, scintigrafie plic, spirometrie na plicním i u imunologa, ušní vyšetření komplet, až na zduřelou nosní sliznici vše v pořádku, podle plicní a alergologie netrpím astmatem ani alergiemi, dále pravidelně docházím na neurologii, kompletní vyšetření na hematologii, zjištěna lehká forma leidenské mutace, ale jen poloviční, prý není třeba nijak řešit. A v poslední době ct mozku a MR mozku včetně magnetické rezonance, angio intrakraniálních tepen. Podle neuroložky by šla roztroušená skleróza dnes již bezpečně na magnetické rezonancipoznat a lumbální punkci mi zavrhla, i když by podle mě mohla odhalit třeba boreliózu, ale klíště jsem za celý život neměla, navíc se nijak nepohybuji v lesích ani vysoké trávě, kde bych je mohla chytit. Momentálně docházím na kardiologii, kde mám za sebou echokardiografii a srdce v naprostém pořádku. Čekám na výsledky holtera (tlakový, ekg), podle kardioložky by potíže mohly způsobovat "jen" blokáda a ochabnutí mezižeberních svalů, byla jsem dlouho na umělé plicní ventilaci a po ní začaly problémy. Ale dost si hledám diagnózy na internetu a mnohdy se vše svádí na páteř a vyklube se z toho velký zdravotní problém. Co si o tom prosím myslíte vy. Opravdu se roztroušená skleróza dala poznat na magnetické rezonanci? Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, magnetická rezonance vyloučí roztroušenou sklerosu s velkou pravděpodobností, ale v počátečních fázích výjimečně pozitivní být nemusí a tehdy se doplňuje vyšetření likvoru. Ale bolestmi hlavy většinou nezačíná a pokud je neurologický nález v normě, můžete asi v tomto směru být klidná. Neuroborreliosa jinak než vyšetřením mozkomíšního moku prokázat nelze. Ale pokud se Vaši lékaři domnívají, že potíže jsou od páteře, zkuste cvičení, plavání, masáže, tablety magnezia v dostatečné dávce - dobře ovlivní brnění. Pokud to nepomůže a budete stále mít pochybnosti, kontaktujte je znovu. M. Hlavačková

MUDr. Magdaléna Hlavačková
MUDr. Magdaléna Hlavačková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: neurologická ambulance Uherský Brod

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x