Může užívání detralexu maskovat krvácení z kolorektálního karcinomu?

Dlouhodobě užívám lék Detralex proti krvácení hemoroidů, které mě trápí 8 let. Bez užívání tohoto léku jsem vždy do 14 dnů krvácel zhruba při každé třetí stolici. Detralex mi předepisuje chirurg. Asi 2roky mám částé střídání průjmů a zácep, kdy převažují hlavně průjmy, vyjímečně se mi daří třeba týden v měsíci mít normální stolici. Praktik tomu příliš nevěnoval pozornost a tvrdil, že občasné průjmy jsou psychického původu (také mi v červnu napsal antidepresiva Cipralex kvůli nenalezené příčině občasné silné bolesti v levé polovině hrudníku, lék však nepomáhá ani na bolest, ani na průjmy). Poslední cca měsíc trpím bolestmi v podbřišku s častým silným nutkáním na stolici, několikrát denně, přitom vyprazdňování je podstatně obtížnější, než dřív, stolice je tenčí, je jí méně a někdy bývá složená ze slepených tuhých bobků, či jakoby srolovaná z tenkého pramínku a ztvrdlá do běžného tvaru. Z tohoto důvodu jsem pojal podezření, že někde ve střevech by mohla být nějaká restrikce, kudy se stolice obtížně protlačuje do dalších sekcí, napadl mě i nádor, což by bohužel odpovídalo mému celkovému fyzickému stavu, kdy se už více než měsíc cítím jakoby nemocen, přestože teploty nemám a CRP i sedimentace je v pořádku, nemám ani mononukleozu, či salmonelozu, což jsou zatím jediná vyšetření, která mi nová praktická lékařka provedla. Zatím jsem se neodvážil lékařku požádat, aby mě poslala na kolonoskopické vyšetření střev. Většina lékařů u mě vždy dopředu vylučuje vyšetření na jakékoli vážné choroby s argumentem, že jsem ještě mladý, snad je to kvůli mému mladistvému vzhledu, kdy ve 32 letech vypadám tak na 24let, často si připadám jako hypochondr a kéž by hypochondrie byla navždy moje nejvážnější diagnoza. Pokud bych nedejbože měl karcinom střev, je možné, že případnému krvácení do stolice, kterým se tyto nádory nejčastěji projevují, by bylo zamezováno lékem Detralex, podobně jako je zamezeno prasknutí a krvácení hemoroidu? Děkuji.

Odpověď odborníka:

Detralex ovlivňuje kvalitu žilní stěny, ale krvácení z nádorů ani ze střevní sliznice jako takové neovlivňuje. Popsané obtíže vypadají spíše na funkční trávicí poruchu (i stužkovitá stolice a zácpa může znamenat dráždivý tračník, resp. funkční dyspepsii dolního typu), zejména pokud jste mladšího věku (jelikož střevní nádory postihují spíše pacienty starší 50 let) a nemáte v v rodině dědičnou polypózu tlustého střeva. Nicméně - jistotu budete mít asi jedině po vyšetření na gastroenterologii. Pokud nemáte odvahu probrat své obtíže s praktickou lékařkou, můžete se obrátit na lékaře, který Vám předepisuje Detralex (a kontroluje hemoroidy).

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+14 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: