Mycoplasma pneumoniae

Dobrý den, prosím vás o radu má dcera (7 let)asi před měsícem prodělala toto: cituji ze zprávy od lékaře: IgA negativní, IgG 43,000 pozitivní +, IgM 75,000 pozitivní +++, přeléčená antibiotiky Klacid 14 dní , byla docela bez potíží kromě kašle jí vlastně nic nebylo proto jí dr. nechtěla ani vidět na další kontrolu, prosím o radu asi za 2 měsíce očekáváme příchod miminka mám toto nějak řešit může být dcera dál bacilonosičem a může to nějak ohrozit novorozence? Musím ještě dodat, že dcera i po přeléčení antibiotiky stále kašle (suchý kašel) prý ji mám doléčit pouze nějakými sirupy mám jen strach aby to neohrozilo miminko . děkuji Vám předem za odpověď

Odpověď odborníka:

dobrý den, mycoplasma pneumoniae může výjimečně v organismu přetrvávat, v běžné praxi se s tím ale v podstatě nesetkáváme. 14 denní léčba Klacidem je v naprosté většině adekvátní a vede k vyléčení nemoci. Sledování vývoje hladiny protilátek je sice možné, někdy ale je ale tato změna pomalá a proto bych v tom smysl viděl až při ev. delším přetrvávání obtíží. Určitý kašel přetrvávající ještě 2 měsíce po infekci je ještě v rámci relativně běžného příznaku, může takto dlouho přetrvávat a neznamená přetrvávání nemoci. Ohledně miminka si myslím, že se nemusíte obávat. Bude-li kašel či jiné příznaky u dcery přetrvávat i po dalším měsíci, pak je určité přešetření vhodné.

MUDr. Zdeněk Skácel
MUDr. Zdeněk Skácel

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: PNEUMO - HOST s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: