Náhradní mateřství

Dobrý den, nevím na koho se se svým dotazem obrátit, proto zkouším Vás. Já mám čtyři zdravé děti. Věk 12,6,4 a 2roky. Dohodla jsem se se svými známými, kteří jsou ze Slovenska a kterým pouze ND zajistí mít své vlastní dítě, že bych jim miminko odnosila. Když jsme přišli na kliniku, která tohle zajišťuje, řekla jsem lékaři, že již půl roku jsem bez menstruace, že nevím, zda to nebude problém. Pan doktor mne ujistil, že to problém nebude. Napsal mi Estrimax a Noretisteron a započala léčba. Bohužel byli problémy, měla jsem velmi silné krvácení, opravdu silné. Vše se nakonec upravilo, zůstala jsem bez léku s tím, že se musí počkat, až nastane klasický cyklus, při jednom uzt byla sliznice nachystaná pro přijetí embrya, ale nebylo poznat, zda jsem před nebo po ovulaci. Takže se čekalo dále. Na další kontrole jsem dostala injekci - netuším jakou, snad aby se oddálila menstruace- musela jsem opět začít brát 3x denně Estrimax s tím, že za týden a pár dnů bude transfér. Poté mi má známá volala, že si musím začít zavádět Utrogestran, o tom mi ale lékař neřekl, ani nevystavil recept. Nicméně jsem si léky zajistila, ale než jsem je začala brát, šla jsem ještě na utz u své gynekoložky, která ví o ND a ta mi sdělila s překvapením, že sliznice je velmi nízko a na 2mm, takže o transféru nemůže být řeč. Lékař, který transfér zajištuje je nyní na dovolené. Když jsem s ním ještě naposledy mluvila, řekl mi, že si to nedokáže vysvětlit, že zřejmě nejím Estrimax, ale já ho jím tak, jak mi to bylo předepsáno. Můj dotaz je, zda se tohle může stát, zda je nějaká šance, že budu moci miminko svým známým odnosit, nebo zda se objevil u mne nějaký problém, který bohužel bude stát v cestě transféru embria. Je to pro mne těžké už kvůli tomu, že vím, jak těžké to je pro mé přátele, protože se jim krátí čas. Mé známé se bohužel přestávají tvořit nová embria. Nyní naposledy před plánovaným transférem bylo odebráno devět embriý. To je jediné, co ted naposledy vím. Jsem z toho opravdu velmi neštastná, oni bohužel více. Všichni jsme doufali, že už bude vše v pořádku. Nevím, nemám brát toho Estrimaxu více? Nebo naopak ho nebrat vůbec? Či zkusit jiné léky? Děkuji za odpověď, je důležitá nejen pro mne, ale i pro mé známé.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, vše byste měla řešit s lékařem, který se o Vás stará. Já o Vás nic nevím, neznám ani Vás věk. Pokud se u Vás objeví skutečně problém, který znemožní transfer embrya, budou si muset Vaši přátelé najít jinou náhradní matku. Doporučuji Vám užívat jen léčbu, kterou Vám předepíše lékař, neměla byste užívat léky, které Vám radí užívat známí.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: