Následky dlouhodobé silné migrény

Zajímá mě, zda dlouhodobá silná migréna, bez aury, v častých intervalech (2x - 3x do týdne opakovaně třeba 14 dní) může způsobit odumírání některých mozkových buněk souvisejících s pamětí. Po takovém opakovaném záchvatu zpravidla nejsem schopná se den nebo dva na nic soustředit a mám výpadky paměti z období záchvatu (pracovní záležitosti, osobní život a pod.) Děkuji za odpověď. Jarka

Odpověď odborníka:

Paní jaroslavo,
migréna ať častá nebo ojedinělá je stav při němž podle dosavadních teorií dochází ke stažení a následně roztažení cév a změně koncetrace některých chemických látek v mozku. Ojediněle se stává, že migréna přejde až do léhké cévní mozkové příhody (mrtvice) s poruchou řeči a oslabením končetin. Výpadky paměti, které popisujete mohou mít několik příčin. Nemusí se jednat o klasickou poruchu paměti, ale vlivem poruchy soustředění Vám některé souvislosti z období záchvatu unikají, to se může po klasické migréně přihodit, nejde o odumírání mozkových buněk. Nebo se jedná o zcela jiné onemocnění, které migréna potencuje. Předpokládám, že jste s migrénou sledována neurologem. Doporučila bych u něj kontrolu. Při osobním setkání a vyšetření může Váš neurolog lépe posoudit Vaše nynější potíže a to jestli souvisí s poruchou soustředění nebo se jedná o jiné onemocnění.

MUDr. Lenka Terzipetková
MUDr. Lenka Terzipetková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Fakultní nemocnice Motol, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
migrena | Od: alzbeta | 30.3.2015 01:23
dobry den , chtela jsme se zeptat meho bratra boli
uz 4 dni hlava a nepomahaji mu zadne leky ani ty
nejucenejsi byl na pohotovosti ale tam mu dali
nejake kapki a smalise tomu zeho boli hlava jemu 18
a za uchem ma kulicku a boliho to tak ze nevidrzi
proste skace breci nevime co stim dekuji za odp...
alzbeta
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: