Následky dlouhodobého užívání projímadel

Dobrý den, Obracím se na Vás s poněkud problematickým dotazem. Několik let jsem byla závislá na projímadlech, na konci takového užívání jsem brala po každém jídle 4-6 pilulek Basacodyl k. Několikrát jsem se přemlouvala s tímto problémem něco dělat, ale zvyk a uspokojivé vyprázdnění byly silnějši. Až když jsem před pár měsíci zjistila, že jsem těhotná, ze dne na den jsem předtala pilulky užívat. Kromě méně pravidelného vyprazdňování (ale i tak bylo max asi do tří dnů) jsem žádné zásadnější problémy neměla. Nutno dodat, že jsem začala jíst pravidelně a vícekrát denně, zahrnula jsem do svého jídelníčku více ovoce a zeleniny a nevyhýbám se ani mléčným výrobkům, ovesným vločkám či lněnému semínku. Poslední měsíc užívám potravinový doplněk Chlorellu (mořská řasa), ke které jsem se dostala celkem náhodou. Všechno toto mé, dá se říct nové, chování způsobilo, že se vyprazdnuji pravidelne, dokonce 1-2 denně. Břicho mě nebolí a žádné jiné obtíže také nepociťuji. Až v posledních dnech jsem občas, a to vždy jen po stolici, našla na toaletním papíře čerstvou krev. Napadají mě pouze dvě věci - a to buď že se mi projevují následky mého nevhodného užívání projímadel, nebo že me trápí "těhotenské" hemeroidy. Jelikož nemám žádné jiné obtíže, zajímá mě, jaká je pravděpodobnost variant, které navrhuji, případně zda Vás napadá jiná diagnóza a jak bych měla postupovat. Předem děkuji za odpověď, Hezký den

Odpověď odborníka:

Vážená paní Anno, příčinou patologické příměsi krve ke stolici mohou být různá onemocnění zažívacího ústrojí, zejména tlustého střeva a konečníku. Při deletrvajícím sezení se zvyšuje tlak v drobných krevních cévách v oblasti konečníku, a může docházet k jejich popraskání a ztrátě krve. V některých případech je krvácení do stolice důsledkem poruchy krevní srážlivosti. Doporučuji Vám absolvovat základní laboratorní vyšetření krve z hlediska případné poruchy její srážlivosti, a v případě normálních laboratorních výsledků podstoupit rektoskopii, event. koloskopii. Pokud by se jednalo o některý z tzv. nespecifických zánětů střeva, není možné bez histologického vyšetření vzorků sliznice střeva, odebraných při endoskopickém vyšetření, stanovit diagnózu a zahájit účinnou léčbu. S pozdravem, Milan Hrubý

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: