Nedostatek hemoglobinu v těhotenství

Dobrý den pane Texl, jsem v 14 tt a byly mi zjištěny tyto výsledky: Erytrocyty 3,36; hemoglobin 105; hematokrit 0,31. Mohou tyto hodnoty negativně ovlivnit vývoj plodu? Sestra mi naordinovala Sorbifer Durules 1-0-1. Mohu daný lék užívat s lékem na štítnou žlázu Euthyrox 88? Jak dlouho - přibližně - budu muset lék na železo užívat, než se hodnoty zlepší. Mohu k tomuto léku užívat i těhotenské vitamíny - Gravital? Za odpovědi předem děkuji. S pozdravem Božena S.

Odpověď odborníka:

Paní Boženo,
tyto výsledky svědčí o anémii (chudokrevnosti). Vzhledem k tomu, že byly zjištěny na začátku gravidity, je nějaký jiný důvod těchto hodnot. Asi jste mívala silnou a dlouhou menstruaci, omezujte některé druhy potravin (např. maso, čerstvou zeleninu), máte poruchu vstřebávání železa ve střevech (např. celiakie, m.Crohn), apod. Lék můžete bez obav užívat s Euthyroxem. Protože anémie může ovlivňovat vývoj plodu, budete tyto léky užívat po celou graviditu a pravděpodobně i v šestinedělí. Těhotenské vitamíny užívejte dále.

S pozdravem

prim. MUDr. Pavel Texl
prim. MUDr. Pavel Texl

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Sanatorium Helios

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Poznejte sami, že se s vašimi játry něco děje
Články: Poznejte sami, že se s vašimi játry něco děje
Bolí vás často břicho a na...
Lupy
Články: Lupy
Lupy jsou šupinky kůže...
Mykózy – jedno z nejčastějších gynekologických onemocnění žen
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Kvasinková infekce pochvy
Články: Kvasinková infekce pochvy
Kvasinková infekce pochvy...
Je „klíšťovka“ jediná hrozba pro naše mazlíčky?
Články: Je „klíšťovka“ jediná hrozba pro naše mazlíčky?
Všechna klíšťata v některém...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: