Nehomogenní pr. lalok jaterní

Dobrý den, paní doktorko, na sonu břicha kde jsem byla kvůli žaludeční neuróze a střídavém pobolívání pod žebry (s čím už problémy nemám) mi paní doktorka řekla, že na to kolik mi je let má játra nevypadají, jak by měla a zda jsem prý neprodělala žloutenku. O žádné prodělané žloutence nevím jsem na ni dokonce očkovaná jen momentálně nevím na jaký typ. Vím že tehdy (v cca 14-15 letech) probíhalo očkování na 3x s určitými čásovými intervali. V závěru správy mám napsáno nehomogenní pr, lalok jaterní, játra zvětšená nemám a vůbec nevím o co se jedná a zda je nebo může to být něco vážného??? Jsem objednaná na CT a upřímně mám strach z výsledků. Je mi 23 let, nejsem obézní (výška 165, váha 54 kg), nekuřačka, alkohol piji příležitostně poslední půlrok skoro vůbec, sexuálního partnera jsem měla a mám jen jednoho. A 5 let jsem brala antikoncepci Chloe (jaterní testy mi nikdy nikdo nedělal) Je možné, že to způsobila antikoncepce. Ještě co bych dodala je, že před cca 3 měsíci jsem prodělala (virózu) nejprvě bolest krční páteře (bolestivé a špatné hýbání hlavy), zvětšená uzlina na krku, bolest zad a svalů v celém těle, horečka, bolest v krku, zimnice během léčby jsem se osypala po paralenu a augmentinu. Takže prášky jsem na to neužívala žádné. Po cca 3 týdnech mě vše přešlo (ještě dodám že všechny tyto přáznaky přicházeli postupně) Je možné že to byla mononukleóza a mohla by případně ovlivnit játra? Když mi cca před měsícem bral pan gynekolog krev kvůli opakovanému poševnímu zánětu byla vpořádku a říkal mi, že kdybych v těle něco měla testy by to prokázali. Je to tedy tak ? Ukázaly by se i případně zvýšené jaterní testy? Omlouvám se za tak dlouhý dotaz, ale chtěla jsem popsat svůj problém co nejlépe. Mockrát děkuji za odpověď. Jana

Odpověď odborníka:

Pokud byste měla nadváhu a byla postižena rovnoměrně tkáň jaterní, byla by nejpravděpodobnější příčinou steatóza jaterní - ztučnění jater. U Vás je však postižení nerovnoměrné a obézní nejste. Je nutné proto pomýšlet např. na hemangiomy (cévní nezhoubné nádory) nebo na prokrvácená ložiska fokální nodulární hyperplasie (odchylka ve stavbě jaterní tkáně - někdy se popisuje častější souvislost s častějším užíváním hormonální antikoncepce) - tyto stavy mohou vyvolat podobný obraz. CT vyšetření ukáže více, pak je vhodné konzultovat hepatologa - odborníka na jaterní choroby.

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x